În Culisele Securității: Petrișor Tănase Dezvăluie Cum Te Foloseau Ca Ospătar pentru Spionaj
Chef Petrișor Tănase a povestit în cadrul emisiunii „În Fața Ta” de la Digi 24 despre metodele prin care ofițerii Securității supravegheau restaurantele din București în anii ’80. Tănase a dezvăluit că, în calitate de ospătar, era obligat să servească mâncare, cafea sau alte băuturi în cești și farfurii speciale dotate cu tehnică audio de supraveghere.
„Corect este să mănânci puțin și bun, să bei un pahar cu vin, nu o sticlă. Pe vremea aceea, lumea, când ieșea la restaurant, nu pleca de la muncă în blugi. Oamenii se duceau acasă, făceau un duș, se parfumau, se îmbrăcau și veneau la restaurant. Ieșirea la restaurant era un eveniment plăcut. Scriitorii și ziariștii erau prezenți la braserie, unde își consumau cafeaua și se delectau privind strada”, a relatat el.
La Restaurantul Berlin din București, Tănase a menționat că exista și „un securist” care supraveghea străinii care vizitau România. „Era și o scrumieră, și farfurii care trebuiau să fie duse la masă corect. Sigur, scrumierele și farfuriile aveau microfoane, nu toate, dar unele erau speciale. Fiecare unitate în acea perioadă avea însemnele sale. Restaurantul Berlin avea însemnele pe farfurie și pe ceștile de cafea. Securitatea din acea perioadă avea aceste farfurii și cești, iar securistul spunea: «Pune farfuria asta, dar trimite un ospătar pe care îl știi». Trebuia să aducă farfuria înapoi după ce clientul a terminat”, a explicat Tănase.
El a mărturisit că, în unele ocazii, securistul îi cerea să trimită o scrumieră sau o farfurie cu microfon atașat la masa la care stăteau români, fiind obligat prin lege să facă acest lucru. „La Hotelul București se întâmpla la fel. Securistul dădea din geantă farfuriile sau ceștile de cafea, trebuia să ai tot, pentru că nu știai ce comandă respectivul client. Numai paharele nu aveau microfon. Aceasta nu este o legendă. Toată lumea știa și nu s-a întâmplat niciodată ca cineva să se prindă. Legea te obliga să faci aceste lucruri”, a adăugat el.
În plus, Tănase a declarat că, potrivit bucătarului familiei Ceaușescu, Nicolae Ceaușescu era diabetic și consuma în principal legume. „Mâncau foarte multe legume, în general sufleuri de legume, fără făină, pe bază de albuș de ou, multe sufleuri. Carnea era cu gramaj și poate de două-trei ori pe săptămână. Ei nu ieșeau la restaurant, niciodată. Nicușor ieșea la restaurant, dar venea și Zoe, cu soțul ei”, a menționat el.
Tănase a adăugat și că Elena Ceaușescu „vopsea ouă de Paște, dar nu erau credincioși sau evlavioși”.