Un ardei iute românesc promite să devină cel mai picant din întreaga lume
Un soi de ardei iute din Buzău are potențialul de a deveni cel mai picant din lume, având o concentrație de substanță iute care depășește recordul mondial deținut de un ardei din Statele Unite. Matilda Popescu, cercetător științific, afirmă că manevrarea acestui ardei necesită echipament de protecție, iar „degetele abia ne mai ascultă” după ce lucrăm cu el.
Noul soi, care nu a primit încă un nume oficial, se află în curs de omologare și este un hibrid rezultat din combinarea unui soi local cu mai multe soiuri internaționale. Concentrația de capsaicină, substanța responsabilă pentru iuțeală, a atins valori extrem de ridicate în urma cercetărilor efectuate la Buzău. Personalul care recoltează acest ardei are nevoie de echipament special și de două straturi de mănuși de protecție pentru a preveni iritațiile.
Angajații care lucrează cu acest ardei iute confirmă: „Foarte iuți, foarte iuți. Dacă nu ne-am proteja, vai și amar de mâini și de ochi.” Substanțele extrase din acest soi sunt utilizate în spray-uri pentru alungarea urșilor, în produse de autoapărare, dar și în industria chimică.
Costel Vânătoru, director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale, a menționat că există mai multe soiuri cu o concentrație mare de capsaicină și că se află în curs de omologare. O denumire propusă pentru acest soi este „Halep”, dar se pare că va fi respinsă, deoarece se aseamănă cu Habanero.
Potrivit Guinness Book, recordul mondial pentru cel mai iute ardei este deținut de Pepper X, originar din Statele Unite. Banca de Resurse Genetice Vegetale are în conservare peste 1.000 de linii de ardei iute, inclusiv ardei foarte iuți, iar concentrația acestui nou soi este echivalentul a 400 de ardei iuți normali.

