România, lideră în risipa alimentară
Românii sunt campioni la risipa alimentară, aruncând anual la gunoi 150 kg de mâncare, ceea ce se traduce printr-o porție de mâncare pe zi. În fiecare an, în România, se distrug 2,5 milioane de tone de hrană, adică 20% din totalul alimentelor produse.
Conform unui studiu, cele mai mari risipitori de alimente din țară sunt restaurantele, dar și consumatorii casnici din mediul urban. Gospodăriile reprezintă cele mai mari surse de risipă alimentară, urmate de sectorul HoReCa și retail.
La nivelul Uniunii Europene, peste jumătate din risipa alimentară provine din gospodării, unde se aruncă tot 20% din totalul alimentelor produse. Fiecare european aruncă anual aproximativ 70 kg de mâncare.
În acest context, Parlamentul European a adoptat o lege care obligă țările din Uniunea Europeană să reducă risipa alimentară. Până în 2030, Uniunea Europeană impune o reducere cu 30% a risipei alimentare în gospodării, restaurante și retail.
Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare este sărbătorită pe 16 octombrie, concomitent cu Ziua Mondială a Alimentației, stabilită de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Această zi este marcată prin campanii de conștientizare cu privire la importanța accesului la hrană, siguranța alimentară și combaterea risipei de alimente.
De asemenea, pe 29 septembrie a fost celebrată Ziua Internațională de Conștientizare a Pierderilor și Risipei Alimentare, o zi proclamată în 2019 prin rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

