Decizia supremă a Curții Europene: „Gin” nu poate fi decât o băutură alcoolică
O băutură numită „gin” trebuie să conțină alcool și boabe de ienupăr, având o concentrație alcoolică de cel puțin 37,5%, conform unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Această decizie a fost luată în urma contestării unui produs nealcoolic denumit „Virgin Gin” de către un grup german.
Asociația germană de afaceri VSW a făcut apel la instanță, susținând că produsul „Virgin Gin Alkoholfrei” („Virgin Gin fără alcool”) încalcă definiția Uniunii Europene din 2019 a ginului. Această definiție stipulează că „ginul trebuie să fie produs prin aromatizarea alcoolului etilic de origine agricolă cu boabe de ienupăr, iar tăria alcoolică minimă în volum a alcoolului etilic trebuie să fie de 37,5%.”
Curtea a subliniat că există o „interdicție clară” în legislația UE privind denumirea și etichetarea unei băuturi care nu conține alcool ca „gin fără alcool”. Instanța a declarat că, deși denumirea legală „gin” este însoțită de termenul „fără alcool”, acest lucru este irelevant.
De asemenea, instanța a menționat că această interdicție nu împiedică compania să își vândă produsul, ci doar să folosească termenul „gin” în denumire. Interdicția este considerată proporțională, având scopul de a proteja consumatorii de confuzia asupra compoziției produselor și de a proteja producătorii de gin care respectă legislația UE împotriva concurenței neloiale.

