Avertisment pentru sportivii norvegieni care participă la competiții în China
Atleţii din Norvegia care urmează să participe la competiţii în China au fost sfătuiţi de un organism din cadrul Comitetului Olimpic Norvegian să evite consumul de carne pe perioada şederii în această ţară. Această recomandare vine din cauza riscurilor de a obţine un test antidoping pozitiv, conform informațiilor furnizate de Olympiatoppen, parte a Comitetului Olimpic şi Paralimpic Norvegian.
Conform avertismentului, orice consum de carne ar putea duce la ingestia neintenţionată de substanţe interzise, existând un risc, deşi mic, de a ieşi pozitiv la testele antidoping. Campionatele Mondiale de ştafete din 2025 sunt programate să se desfășoare în luna mai pe Stadionul Olimpic Guangdong din Guangzhou, iar o etapă a circuitului Diamond League va avea loc la Shanghai pe 3 mai, unde mai mulţi atleţi din Norvegia vor fi prezenţi.
„Studiile au arătat că sportivii pot ingera fără să vrea clenbuterol atunci când consumă carne în China, deoarece unele animale sunt hrănite cu hormoni pentru a accelera creşterea. Dacă o masă pe bază de carne este consumată înainte de un test antidoping, sportivul poate fi testat pozitiv”, a declarat Olympiatoppen.
Atleta norvegiană Henriette Jaeger, medaliată cu bronz la 400 de metri la Campionatele Mondiale de sală din acest an, a confirmat că va respecta aceste reguli. „Mie îmi place carnea, este indicată pentru organism atunci când faci performanţă. Dar trebuie să asculţi profesioniştii şi să ai încredere în ei”, a spus aceasta.
De asemenea, coechipiera sa, Josefine Tomine Eriksen, ia în serios sfatul de a evita carnea. „Nu vreau să devin vegetariană, ai nevoie de ceva proteine, aşa că o să aduc nişte batoane proteice din Norvegia. Poate şi un pic de carne de vită”, a afirmat ea.
Olympiatoppen a subliniat, în plus, importanţa igienei alimentare şi a recomandat sportivilor să se servească masa doar la restaurante de înaltă calitate în timp ce se află în China.