Atenție! Cerealele de dimineață au cantități alarmante de poluanți periculoși
Cerealele consumate în mod obișnuit la micul dejun în Uniunea Europeană prezintă, conform unui studiu recent, „niveluri ridicate“ de acid trifluoroacetic (TFA), o substanță chimică „eternă“ și toxică pentru sistemul reproducător. Această informație provine de la Rețeaua Europeană de Acțiune împotriva Pesticidelor (PAN Europe).
Studiul a evidențiat că toată lumea este expusă la TFA prin multiple căi, inclusiv alimente și apă potabilă. Constatările subliniază nevoia urgentă de a interzice imediat pesticidele PFAS pentru a opri contaminarea ulterioară a lanțului trofic, a declarat Salomé Roynel, responsabilă de politici în cadrul PAN Europe.
PFAS sunt un grup de aproximativ 4.000 de substanțe chimice perfluoroalchilate și polifluoroalchilate, foarte rezistente la degradare, fiind prezente în numeroase produse, inclusiv pesticide și gaze fluorurate utilizate ca agenți frigorifici și în stingătoare de incendiu.
Analiza organizației a fost efectuată pe 65 de produse obișnuite pe bază de cereale, achiziționate în 16 țări europene, incluzând cereale pentru micul dejun, dulciuri populare, paste, croissante, pâine integrală și rafinată, și făină. Concluziile arată că „alimentul cel mai contaminat este un produs tipic pe bază de cereale pentru micul dejun“, deoarece concentrațiile medii de acid trifluoroacetic sunt de 100 de ori mai mari comparativ cu cele din apa de la robinet.

