Jurnal de ConstantaJurnal de Constanta
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Sănătate
  • Showbiz
  • Sport
Citind: Cât de multă carne este sigur să mâncăm într-o săptămână fără a afecta sănătatea sau mediul înconjurător?
Distribuie
Notificare Afișați mai multe
Font +/-Aa
Font +/-Aa
Jurnal de ConstantaJurnal de Constanta
Cautare
  • Categorii
    • Actual
    • Economic
    • Extern
    • Local
    • Politică
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Sport
  • Info
    • Contact
Urmați-ne
© 2025 jurnaldeconstanta.ro
Showbiz

Cât de multă carne este sigur să mâncăm într-o săptămână fără a afecta sănătatea sau mediul înconjurător?

Ștefan Odobleja
Ultima actualizare: 01/05/2025 09:52
Ștefan Odobleja
Distribuie
6 Min Citire
cata carne putem consuma saptamanal fara sa ne punem sanatatea in pericol sau sa distrugem planeta 68131a05c0533
Distribuie

Cât de multă carne este sigur să mâncăm într-o săptămână fără a afecta sănătatea sau mediul înconjurător?

Un nou studiu realizat de cercetători din Danemarca stabilește o limită clară pentru consumul de carne într-o alimentație sustenabilă. Potrivit concluziilor, doar 255 de grame de carne de pasăre sau porc pe săptămână pot fi considerate sigure atât pentru sănătate, cât și pentru mediu. Carnea roșie, în special cea de vită, este exclusă dintr-o astfel de dietă, din cauza impactului major asupra resurselor naturale și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Majoritatea oamenilor realizează acum că ar trebui să consumăm mai puțină carne, atât din motive de mediu, cât și de sănătate. Dar este greu să înțelegi cât înseamnă, de fapt, «mai puțin» și dacă asta contează cu adevărat la scară mare,” explică cercetătoarea în științele mediului de la Universitatea Tehnică din Danemarca. De aceea, echipa de cercetare a calculat o valoare concretă: 255 de grame de carne de pasăre sau porc pe săptămână, o cantitate de șase până la zece ori mai mică decât cea consumată, în medie, de un cetățean american sau european în 2021.

Carnea roșie, incompatibilă cu o dietă sustenabilă

Studiul arată că carnea roșie, în special carnea de vită, nu poate face parte dintr-o dietă sustenabilă din punct de vedere ecologic. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de foarte mult teren pentru a crește animale precum vacile și oile, care emit metan și oxid de azot prin deșeuri și furaje. „Calculele noastre arată că, chiar și în cantități moderate, carnea roșie nu este compatibilă cu ceea ce planeta poate regenera din punct de vedere al resurselor,” afirmă cercetătorii.

„Cu toate acestea, există multe alte diete, inclusiv unele care conțin carne, și care sunt atât sănătoase, cât și sustenabile.” Oamenii consumă animale și produse de origine animală de cel puțin 2,6 milioane de ani, iar dorința de a consuma carne este, fără exagerare, scăpată de sub control, spun cercetătorii.

Publicitate
Ad Image

Impactul industriei de carne asupra mediului

Un studiu a estimat că emisiile de gaze cu efect de seră s-ar putea stabiliza timp de 30 de ani dacă agricultura animală, așa cum este practicată în prezent, ar fi eliminată rapid. Acest scenariu, deși puțin probabil, oferă o idee despre impactul acestei industrii asupra mediului.

Având toate acestea în vedere, cercetătorii au analizat literatura de specialitate pentru a identifica cerințele nutriționale esențiale, precum și pragurile-cheie pentru sustenabilitatea ecologică. Informațiile au fost combinate într-un model care identifică cantitățile de alimente de diferite tipuri pe care o persoană le poate consuma săptămânal, fără a pune o presiune excesivă asupra resurselor planetei.

„De exemplu, calculele noastre arată că este posibil să mănânci brânză, dacă este important pentru tine, și în același timp să ai o dietă sănătoasă și prietenoasă cu clima,” afirmă cercetătorii. „La fel se aplică pentru ouă, pește și carne albă, însă premisa este ca restul dietei tale să fie relativ sănătoasă și sustenabilă. Nu trebuie să fie totul sau nimic.”

Modelele ca acesta pot simplifica excesiv nevoile alimentare diferite ale oamenilor și circumstanțele lor personale. Caracteristicile alimentelor folosite pentru aspectele nutriționale ale studiului se bazează pe date din SUA, fiind mai degrabă un indicator pentru țările cu venituri mari, decât o reprezentare globală.

Este, de asemenea, dificil să fie cuprinse toate efectele diverse și variate pe care sistemele alimentare le au la nivel mondial într-un astfel de studiu. Modelul se bazează pe presupunerea că impactul producției alimentare va rămâne constant de-a lungul unui an, lucru care nu reflectă realitatea. Tehnologiile pot modifica impactul anumitor alimente asupra mediului, așa că acest model va trebui actualizat în timp.

„Studiul nostru s-a concentrat pe limitele biofizice ale aportului nutrițional uman și ale impactului asupra mediului, dar nu a luat în considerare alte aspecte, precum accesibilitatea, costurile și acceptarea culturală,” notează cercetătorii. „Pentru a obține diete cu adevărat sustenabile este nevoie de o disponibilitate universală, care trebuie susținută de factorii de decizie de la toate nivelurile.”

Știri asemănătoare

„Anul Nou care nu a fost” strălucește cu zece premii la Gala Premiilor Gopo 2025. Descoperă întreaga listă a laureaților!

Descoperă efectele drobului de miel asupra corpului tău! Mihaela Bilic dezvăluie secretele acestui preparat tradițional de Paște.

Staruri strălucitoare alături de Nicușor Dan: Delia, Andreea Raicu și Anca Serea surprinse în momente de neuitat!

Reîntâlnirea surpriză dintre Monica Gabor și Irina Columbeanu: „Mândria mea supremă” și reușitele tinerei pe tărâm american.

De ce Dan Negru a ajuns pe mâna CNCD? Află care a fost greșeala din emisiunea de la Kanal D!

Etichete:alimentatiecarneclimaticedietăemisiigazesanatoasaschimbarisustenabila

Sign Up For Daily Newsletter

Be keep up! Get the latest breaking news delivered straight to your inbox.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Distribuie acest articol
Facebook Copiază legătură Imprimare
Distribuie
Articolul precedent cine este cardinalul ghanez favorit pentru a deveni primul papa african s a aflat de doua ori la un pas de a obtine acest post 68131750d3172 Cardinalul ghanez care ar putea scrie istorie ca primul papă african: o poveste de aproape reușită de două ori!
Articolul următor wsj board ul tesla a inceput cautarile pentru un nou ceo care sa il inlocuiasca pe elon musk 6813250a14bca WSJ: Consiliul de Administrație Tesla pornește în căutarea unui nou lider care să preia frâiele companiei de la Elon Musk
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Ad Image

Ultimele stiri

Modern Breaking News Instagram Post 2
Cum a folosit Matei facturi false desființate definitiv de instanță pentru a pune mâna pe Pescărie – Episodul II
19/09/2025
o cauza mai putin cunoscuta a durerilor de umar 68caa073adbd1
O misterie surprinzătoare din spatele disconfortului umărului
17/09/2025
exclusiv prinde fcsb play off ul valeriu iftime a dat raspunsul pe loc 68ca9feca08fd
Va reuși FCSB să ajungă în play-off? Valeriu Iftime oferă răspunsul pe loc!
17/09/2025
video aiea bombardamente langa centrala nucleara zaporojie observatorii au vazut fum negru din trei locatii 68ca9e16724c0
AIEA: Fumul negru se ridică deasupra centralei nucleare Zaporojie, în urma bombardamentelor din apropiere. Observatorii au raportat din trei puncte diferite.
17/09/2025
mae a emis o atentionare de calatorie pentru romanii care merg in franta 68ca9cde1d5ef
„Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetățenii români care doresc să viziteze Franța”
17/09/2025
revenire de marca in superliga fostul antrenor al rapidului a reactionat la interesul petrolului usa e deschisa 68ca9c6fe94f2
Întoarcere spectaculoasă în Superligă? Fostul antrenor al Rapidului își exprimă deschiderea față de interesul Petrolului: „Sunt pregătit să ascult!”
17/09/2025
//

We influence 20 million users and is the number one business and technology news network on the planet

Articole recente

  • Cum a folosit Matei facturi false desființate definitiv de instanță pentru a pune mâna pe Pescărie – Episodul II
  • O misterie surprinzătoare din spatele disconfortului umărului
  • Va reuși FCSB să ajungă în play-off? Valeriu Iftime oferă răspunsul pe loc!
  • AIEA: Fumul negru se ridică deasupra centralei nucleare Zaporojie, în urma bombardamentelor din apropiere. Observatorii au raportat din trei puncte diferite.
  • „Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetățenii români care doresc să viziteze Franța”

Comentarii recente

Niciun comentariu de arătat.

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Jurnal de Constanta
Pe platforma noastră de știri găsești cele mai noi informații și analize relevante din multiple domenii: politică, actualitate, economie, internațional, lifestyle, sport și călătorii. Jurnaliștii noștri urmăresc în timp real evenimentele importante din România și de peste hotare, oferindu-ți o perspectivă clară, echilibrată și obiectivă, pentru ca tu să fii mereu la curent cu tot ce contează.
  • Contact
  • Politica de Confidențialitate

© 2025 jurnaldeconstanta.ro

Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?