Prețurile globale ale alimentelor ating un maxim record în ultimii doi ani
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un indiciu că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a urcat în luna aprilie la 128,3 puncte, în creștere cu un procent față de luna martie și cu 7,6% comparativ cu luna aprilie a anului trecut, atingând cel mai ridicat nivel de după luna martie 2023.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. Deși este nevoie de timp pentru ca impactul majorării să se resimtă până la nivelul supermarketurilor, indicele FAO rămâne cu mult sub vârful atins în 2022. Avansul din luna aprilie sugerează posibilitatea unor alimente mai scumpe, după o perioadă în care inflația produselor alimentare a scăzut.
‘Fluctuațiile cursului de schimb au influențat mișcările prețurilor pe piețele mondiale, în timp ce ajustările politicilor tarifare au intensificat incertitudinea pe piață’, a apreciat FAO. Creșterea din luna aprilie s-a datorat în principal avansului prețurilor la carne, care au înregistrat o creștere de 3,2%, urmate de prețurile produselor lactate care au crescut cu 2,4% și prețurile la cereale care au crescut cu 1,2%.
Pe de altă parte, prețurile la zahăr au scăzut cu 3,5% în luna aprilie comparativ cu luna martie, în principal din cauza îngrijorărilor cu privire la contextul economic mondial și impactul său potențial asupra cererii de zahăr din sectoarele băuturilor și procesării alimentelor. De asemenea, prețurile la uleiuri vegetale au scăzut cu 2,3%.
Într-un raport separat, FAO și-a revizuit ușor în scădere estimările privind producția mondială de cereale în 2024, până la 4,848 miliarde de tone, chiar dacă producția mondială de orez în 2024/25 este așteptată să înregistreze un avans de 1,5%, până la un nivel record de 543,6 milioane de tone.