Avertisment din partea autorităților franceze: Renunțați la soia în mesele comunității!
Autoritățile sanitare franceze au emis un avertisment referitor la consumul alimentelor pe bază de soia, semnalând că acestea conțin un nivel ridicat de izoflavone, substanțe vegetale cu efecte potențial nocive asupra sănătății. Agenția Națională Franceză pentru Securitatea Sanitară a Alimentației, a Mediului și a Muncii (ANSES) recomandă evitarea utilizării acestor produse în alimentația colectivă, conform unor informații publicate de AFP.
Într-un aviz emis recent, ANSES a îndemnat actorii din sectorul agroalimentar să revizuiască tehnicile de producție și prelucrare a soiei pentru a reduce conținutul de izoflavone din produsele lor, care includ deserturi, iaurturi, lapte, fripturi vegetale, tofu și biscuiți pentru aperitiv.
Izoflavonele sunt fitoestrogeni, substanțe vegetale asemănătoare hormonilor feminini (estrogeni), care pot interfera cu funcționarea hormonală fiziologică, având potențialul de a provoca efecte negative asupra sistemului reproducător. Directorul departamentului de evaluare a riscurilor nutriționale din cadrul ANSES, Aymeric Dopter, a declarat că „datorită conținutului de izoflavone, ANSES recomandă ca alimentele pe bază de soia să nu fie servite în alimentația colectivă pentru a evita supraconsumul” în rândul tuturor categoriilor de vârstă.
În Franța, o masă din cinci este consumată în afara locuinței, în locuri precum creșe, școli, restaurante de companii, centre pentru persoane vârstnice și spitale. ANSES subliniază că nu contestă soia ca aliment, ci se concentrează pe conținutul de izoflavone din produsele disponibile în prezent. Dopter a adăugat că, până când nu vor fi disponibile produse din soia cu un conținut mai scăzut de izoflavone, este necesară reducerea consumului acestor produse.
Agenția a stabilit praguri toxicologice sub care nu există riscuri semnificative pentru sănătate. Comparând aceste valori cu expunerea alimentară a populației, ANSES a constatat că există un risc de depășire a acestor limite. Conform datelor, 76% din copiii cu vârste între 3 și 5 ani care consumă alimente cu soia depășesc aceste praguri, alături de 53% din fetele între 11 și 17 ani, și 47% din bărbații de 18 ani și femeile cu vârste între 18 și 50 de ani.