Alerta ONU: Europa se luptă cu cea mai severă epidemie de febră aftoasă din ultimele decenii
Europa se confruntă cu „cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului”, iar Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) avertizează că sunt necesare „măsuri urgente” pentru diagnosticarea şi prevenirea timpurie a acestei boli, precum şi pentru a minimiza impactul său.
FAO a subliniat că focarele recente de febră aftoasă din Europa, precum şi apariţia unei tulpini exotice a virusului în Orientul Mijlociu, evidenţiază necesitatea unei detectări timpurii. Febra aftoasă este o boală virală extrem de contagioasă, care se răspândeşte cu uşurinţă, chiar şi prin vânt, în principal în rândul bovinelor, dar nu reprezintă un pericol pentru om.
Prezenţa acestei boli este neobişnuită în Europa, care nu a mai avut o epidemie similară din anul 2001. Ungaria, principala ţară afectată acum, nu a raportat acest virus timp de o jumătate de secol. În ianuarie, Germania a detectat un focar care a fost pus sub control, însă virusul a apărut în februarie în Ungaria, extinzându-se la mai multe ferme în nord-vestul ţării şi contaminând, de asemenea, Slovacia. În ambele ţări, autorităţile au fost nevoite să sacrifice mii de bovine.
Epidemia are efecte negative asupra comerţului internaţional; Regatul Unit a interzis deja importul de carne şi produse lactate din ţările europene afectate de virus, precum şi din ţările vecine acestora.
FAO a declarat că „măsurile de biosecuritate trebuie îmbunătăţite pentru a minimiza” impactul virusului, mai ales în urma detectării recente a serotipului SAT1 al febrei aftoase în Irak şi Bahrain, în Orientul Mijlociu. Acest serotip este considerat exotic în Orientul Apropiat şi Eurasia de Vest, ceea ce ridică mari preocupări cu privire la o potenţială răspândire.
Febra aftoasă nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică, dar afectează sănătatea animalelor, securitatea alimentară şi productivitatea sectorului creşterii animalelor, putând reduce producţia de lapte şi carne. Animalele infectate se deplasează greu, prezintă febră şi vezicule pe bot şi picioare. Deşi puţine animale adulte mor din cauza bolii, cele tinere pot suferi de insuficienţă cardiacă bruscă. Virusul are capacitatea de a contamina rapid un număr mare de animale, inclusiv în ţări sau regiuni care de obicei nu sunt afectate de acesta sau unde nu se practică în mod regulat vaccinarea.