Cafeaua se scumpește în SUA din cauza tarifelor impuse Vietnamului
Cafeaua riscă să devină și mai scumpă în Statele Unite, pe fondul tarifelor de 46% impuse de administrația Trump asupra produselor din Vietnam, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de boabe de cafea. Vietnamul este principalul producător mondial de cafea robusta, un sortiment mai ieftin folosit frecvent pentru cafeaua instant și espresso.
Aceste tarife, printre cele mai mari aplicate de SUA unor parteneri comerciali, amenință să perturbe fluxurile comerciale într-un moment în care prețurile cafelei au crescut deja semnificativ din cauza unor recolte proaste. Pe bursa de la New York, cotațiile futures la cafeaua arabica, sortimentul mai scump utilizat în cafenele, se mențin aproape de maximele istorice. De asemenea, deficitul de aprovizionare a dus la o creștere de peste 40% a cotațiilor futures la cafeaua robusta pe bursa de la Londra în ultimele 12 luni.
Priyanka Sachdeva, analist șef la firma de brokeraj Phillip Nova Pte. din Singapore, a declarat că tarifele vor crește volatilitatea de pe piața cafelei și vor agrava problemele de aprovizionare existente. Prețurile la cafea în SUA ar putea crește, în special pentru produsele pe bază de robusta. Nguyen Nam Hai, președintele Asociației producătorilor de cafea și cacao din Vietnam, s-a arătat ‘șocat’ de tarifele atât de mari, menționând că ‘toată lumea este îngrijorată’, în special în legătură cu contractele de export deja semnate.
Vietnamul are, totuși, capacitatea de a furniza cafea și către alte piețe, precum Uniunea Europeană, ceea ce ar putea atenua impactul tarifelor americane. În plus, Brazilia, cel mai mare cultivator de cafea arabica, a fost lovită de un tarif mai mic de 10%, ceea ce ar putea face cafeaua arabica o opțiune mai atractivă, conform lui Steve Wateridge, director de cercetare la TRS by Expana.
Wateridge a subliniat că tarifele de 10% pentru producătorii principali de cafea arabica, comparativ cu cele mult mai mari pentru Vietnam și Indonezia, ar putea determina o schimbare a fluxurilor comerciale, stimulând utilizarea mai multor boabe de cafea arabica sau conilon. Totuși, pentru consumatorii americani, alternativele sunt limitate, având în vedere că Vietnamul este al treilea mare furnizor de cafea.
Chiar dacă unii importatori ar putea căuta să își crească achizițiile din Brazilia, Indonezia și Coasta de Fildeș, aceste țări nu pot înlocui complet volumul mare de cafea livrat de Vietnam, a adăugat Sachdeva. De asemenea, tranziția la cafeaua arabica ar putea să nu fie viabilă, deoarece cafeaua robusta este esențială pentru prepararea cafelei instant și a espresso-ului. Tarifele vor face ‘și mai greu pentru cumpărătorii americani să își asigure cafea robusta accesibilă, ceea ce ar putea duce la crize de aprovizionare’, a concluzionat Sachdeva.