Dulceața devine rară și costisitoare din cauza înghețului devastator
Cămara și piețele vor fi mai goale în acest an, iar borcanele cu dulceață vor fi mai puține și mai scumpe, din cauza producției de fructe afectată de îngheț. Producătorii estimează o creștere a prețului cu 25%. Sortimentele de dulceață disponibile nu mai sunt pe alese, iar dulceața de cireșe, căpșuni sau caise va fi mult redusă. Recolta de nuci verzi este ceva mai bună, dar și în acest caz, prețul unui borcan a crescut de la 40 la 50 de lei.
Doina Herea, producător local din Hilița, județul Iași, a declarat: „Anul ăsta s-au făcut nucile, chiar și prune, mai puțin cireșe, caise. Producția e mai slabă ca oricând.” Aceasta face dulceață anual, pe care o vinde în piață, însă anul acesta se așteaptă să producă la jumătate sau poate mai puțin comparativ cu anul trecut, în funcție de fructele disponibile. Ea subliniază că sunt multe costuri implicate, până când dulceața ajunge în borcan și este vândută.
Datorită cantității reduse de fructe, prețurile au crescut. Borcanul cu dulceață de nuci va ajunge la 50 de lei, față de 40 de lei anul trecut, iar dulceața de cireșe amare va avea același preț. Dulceața de căpșuni va fi mai ieftină, la 35 de lei borcanul, însă și calitatea căpșunilor a fost afectată de vreme. Doina Herea a menționat: „Cam slăbuț, pentru că a fost frig și nu au avut polenizare când s-au format ele.”
Temperaturile sub zero grade din aprilie și începutul lunii mai au avut un impact devastator asupra producției de fructe. Cristina Zlati de la Facultatea de Horticultură din Iași a explicat că soiurile mai timpurii au fost afectate de aceste geruri, iar consumul de dulcețuri din cireșe amare sau dulceață de flori de soc va fi mult diminuat. În ferma Universității de Științele Vieții din Iași, producția este cu 90% mai mică față de anii anteriori.
Petru Popa, inginer la USV Iași, a arătat starea pomilor, menționând: „Avem un pom, după cum se vede, specia cireș, da, gol. Specii compromise aproape total: cireș, vișin, cais, piersic, parțial prunul.” Pomicultorii din Moldova afirmă că ultima dată când s-au confruntat cu o producție atât de scăzută din cauza înghețului a fost în 1997.