Declinul cererii globale de cafea în 2025: impactul prețurilor ridicate
Cererea mondială de cafea este așteptată să scadă cu 0,5% în 2025, în principal din cauza prețurilor mari, conform unui raport trimestrial publicat de banca olandeză Rabobank. Companiile de cafea continuă să transfere costurile ridicate pe seama consumatorilor, ceea ce a dus la menținerea prețurilor mari în retail, în ciuda recentelor scăderi ale prețurilor la cafeaua verde de la maximele istorice.
Analiștii subliniază că cererea s-a redus pe piețe mari precum Brazilia și Germania, iar importurile nete de cafea la nivel mondial au scăzut cu 7% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. În termeni anuali, importurile au scăzut cu 1,9% în aceeași perioadă.
Producția mondială de cafea este estimată să crească până la 171,1 milioane de saci (fiecare cu o greutate de 60 de kilograme) în sezonul 2025/26, față de 169,7 milioane de saci în sezonul anterior. În contextul unei producții mai bune și a unei cereri mai mici, analiștii Rabobank se așteaptă ca balanța mondială să treacă de la un deficit de 900.000 de saci de cafea în 2024/25, la un surplus de 1,4 milioane de saci în 2025/26. De asemenea, situația pe partea de ofertă ar putea să se îmbunătățească și mai mult în sezonul 2026/27, datorită dezvoltării pozitive a arborilor de cafea în Brazilia, cel mai mare cultivator mondial.
Separat, operatorul bursier Intercontinental Exchange (ICE) a anunțat că va modifica modalitatea în care sunt oferite contractele futures pe cafea arabică, un indicator de referință pentru prețurile globale. ICE va înceta actuala formă de cotare a contractelor, care sunt exprimată în cenți dolari per livră, și va începe să ofere noi contracte cotate în dolari pe tonă.