Jurnal de ConstantaJurnal de Constanta
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Sănătate
  • Showbiz
  • Sport
Citind: Cafenelele de specialitate din România: Ionuț Croitoru, co-fondator Saint Roastery, dezvăluie că doar 10% din consumul de cafea este dedicat acestora, în timp ce planurile de expansiune se îndreaptă spre Mall Băneasa.
Distribuie
Notificare Afișați mai multe
Font +/-Aa
Font +/-Aa
Jurnal de ConstantaJurnal de Constanta
Cautare
  • Categorii
    • Actual
    • Economic
    • Extern
    • Local
    • Politică
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Sport
  • Info
    • Contact
Urmați-ne
© 2025 jurnaldeconstanta.ro
Economic

Cafenelele de specialitate din România: Ionuț Croitoru, co-fondator Saint Roastery, dezvăluie că doar 10% din consumul de cafea este dedicat acestora, în timp ce planurile de expansiune se îndreaptă spre Mall Băneasa.

Ștefan Odobleja
Ultima actualizare: 30/06/2025 07:29
Ștefan Odobleja
Distribuie
9 Min Citire
video profit ro tv ionut croitoru co fondator saint roastery in romania cafeaua de specialitate este sub 10 din consumul total de cafea competitia este foarte mica vrem sa ne extindem in 68621247c3298
Distribuie

Cafenelele de specialitate din România: Ionuț Croitoru, co-fondator Saint Roastery

Saint Roastery a fost fondată oficial în februarie 2019, însă ideea a fost gândită cu ani înainte. Ionuț Croitoru, co-fondatorul businessului, afirmă că totul a început cu aproape cinci ani de planificare, în paralel cu o carieră în corporații și o perioadă petrecută în afara țării. Împreună cu partenera sa, Simona, Croitoru a decis să revină în România și să profite de oportunitatea oferită de programul Startup Nation 2017 pentru a pune pe picioare o afacere proprie. „Suntem produsul fondurilor europene pentru că am început cu Startup Nation în 2017 și acesta este punctul în care am decis: dacă nu facem acum, probabil că nu mai facem niciodată”, a declarat Croitoru.

Cafeneaua este axată pe cafea de specialitate, un concept care înseamnă mult mai mult decât o băutură bună. Cafeaua de specialitate este 100% arabica și se diferențiază de cafeaua comercială prin complexitatea aromatică și prin traseul etic al boabelor, de la fermier la client. „Cafeaua arabica are peste 800 de compuși volatili care se pot transforma în funcție de diverși parametri în arome. Asta ar fi tehnic despre cafea și, bineînțeles, ca o cafea să fie de specialitate, sunt niște pași pentru a fi prăjită bine. Dar ceea ce o face cu adevărat de specialitate este întreaga poveste din spatele ei și cum schimbă cafeaua viața noastră și viața fermierilor”, a explicat Croitoru.

Un alt diferențiator important este modul de plată al fermierilor. În timp ce piața de masă plătește strict prețul de bursă, în cazul cafelei de specialitate se poate ajunge la valori chiar de două-trei ori mai mari pentru același produs. „O cafea de specialitate, în funcție de calitățile menționate, în medie este cu aproximativ 60-70% mai scumpă pentru cumpărător, dar asta înseamnă că un fermier primește și el cu 60–70% mai mult. Poate să ajungă chiar dublu, triplu față de ce ar primi pe cafeaua comercială. Iar unele cafele ajung la prețuri astronomice – anul acesta s-a vândut o cafea geisha din Panama cu 20.000 de dolari kilogramul”, a afirmat Croitoru.

Originea cafelei este, de asemenea, un aspect esențial în modelul de business Saint Roastery. Cei doi fondatori colaborează direct cu fermieri, în special din Africa, iar relația a fost construită pe experiențele personale acumulate înainte de deschiderea afacerii. „Înainte de a porni Saint Roastery, călătoream foarte mult în Africa. Am descoperit fermieri și cafeaua, iar Saint Roastery își are rădăcinile în Africa. Lucrăm cu fermieri din Etiopia pe care i-am întâlnit înainte să deschidem prăjitoria și cafeneaua”, a detaliat Croitoru.

Publicitate
Ad Image

Experiențele în fermele africane s-au transformat într-o oportunitate de business turistic. Recent, echipa Saint Roastery a organizat o excursie în Kenya pentru profesioniști din industrie, dar și pentru pasionați care doresc să înțeleagă cultura și procesul de producție al cafelei direct la sursă. „Ne-am întors acum o săptămână din Kenya, a fost prima noastră călătorie organizată cu un grup mai larg, nu doar cu bariști. Mergem de obicei atunci când este sezonul de cules, astfel încât poți să experimentezi și să îți culegi singur un kilogram de cafea proaspătă”, a explicat Croitoru.

Piața cafelei este puternic influențată de contextul climatic. Brazilia, principalul exportator de arabica, a fost afectată în ultimii ani de schimbări climatice, ceea ce a dus la scăderi semnificative în producție. „Brazilia este cel mai mare exportator de cafea arabica din lume. Atunci când Brazilia strănută, restul țărilor au frisoane. Acum doi ani, au avut temperaturi sub 0 grade pentru prima dată în ultimii 100 de ani, influențând mult producția de cafea”, a spus Croitoru.

Deși Saint Roastery lucra deja cu prețuri peste media bursieră, instabilitatea afectează întregul lanț. „Noi plătim deja cu 30–40% mai mult decât plăteam înainte de noiembrie anul trecut, atunci a fost punctul în care prețurile au crescut foarte mult”, a adăugat el.

Pe plan local, Saint Roastery funcționează într-o zonă de business aproape de Piața Victoriei din București și atrage un public variat. În pandemie, compania a fost forțată să se reinventeze, creând produse noi pentru consum acasă. „În pandemie am fost foarte creativi, am început să facem produse care să fie consumate acasă, precum Fat Cat, coldbrew-ul nostru ambalat, infuzat timp de 24 de ore”, a spus Croitoru.

După șapte ani de creștere constantă, planurile pentru viitor includ extinderea rețelei, dezvoltarea de produse noi și creșterea echipei. „Deschidem o nouă locație împreună cu Vastint pe șoseaua Plevnei, în zona Bucharest Business Garden și o altă locație în Mall Băneasa”, a mai spus Ionuț Croitoru.

„În România, nu există o statistică oficială, dar cafeaua de specialitate este sub 10% din consumul total de cafea. Astfel, competiția între noi este foarte mică. Dacă luăm încă 10%, ne dublăm cu toții cifra de afaceri. Dacă vom crește de la 10% la 20% din consumul total de cafea, va fi un avantaj pentru toți”, a concluzionat Croitoru.

Știri asemănătoare

Marele mogul imobiliar român a atins un profit colosal!

Transelectrica a dus la bun sfârșit înlocuirea unui stâlp de înaltă tensiune de 30 de metri și 7,5 tone, afectat de o furtună puternică. Linia Gădălin-Roșiori a fost reconectată!

Ciolacu anunță pe Profit.ro – O nouă oportunitate de investiții americane în România

Mark Zuckerberg dezvăluie planurile pentru primul supercluster AI Meta în 2026: sute de miliarde dedicate infrastructurii!

ROBOR coboară la un nou nivel minim, atingând cea mai joasă valoare din ultimele două luni!

Sign Up For Daily Newsletter

Be keep up! Get the latest breaking news delivered straight to your inbox.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Distribuie acest articol
Facebook Copiază legătură Imprimare
Distribuie
Articolul precedent opinii solutie fiscala sau capcana economica de ce majorarea taxelor nu va rezolva problema deficitului bugetar al romaniei 68621240b389b Puncte de vedere: Măsuri fiscale sau iluzie economică? Impactul creșterii impozitelor asupra deficitului bugetar al României
Articolul următor cum se completeaza cererea de inscriere la liceu pentru anul scolar 2025 2026 documente obligatorii la admitere 68621270f2391 Ghid pentru completarea cererii de admitere la liceu în anul școlar 2025 – 2026: Ce acte sunt necesare?
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Ad Image

Ultimele stiri

Modern Breaking News Instagram Post 2
Cum a folosit Matei facturi false desființate definitiv de instanță pentru a pune mâna pe Pescărie – Episodul II
19/09/2025
o cauza mai putin cunoscuta a durerilor de umar 68caa073adbd1
O misterie surprinzătoare din spatele disconfortului umărului
17/09/2025
exclusiv prinde fcsb play off ul valeriu iftime a dat raspunsul pe loc 68ca9feca08fd
Va reuși FCSB să ajungă în play-off? Valeriu Iftime oferă răspunsul pe loc!
17/09/2025
video aiea bombardamente langa centrala nucleara zaporojie observatorii au vazut fum negru din trei locatii 68ca9e16724c0
AIEA: Fumul negru se ridică deasupra centralei nucleare Zaporojie, în urma bombardamentelor din apropiere. Observatorii au raportat din trei puncte diferite.
17/09/2025
mae a emis o atentionare de calatorie pentru romanii care merg in franta 68ca9cde1d5ef
„Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetățenii români care doresc să viziteze Franța”
17/09/2025
revenire de marca in superliga fostul antrenor al rapidului a reactionat la interesul petrolului usa e deschisa 68ca9c6fe94f2
Întoarcere spectaculoasă în Superligă? Fostul antrenor al Rapidului își exprimă deschiderea față de interesul Petrolului: „Sunt pregătit să ascult!”
17/09/2025
//

We influence 20 million users and is the number one business and technology news network on the planet

Articole recente

  • Cum a folosit Matei facturi false desființate definitiv de instanță pentru a pune mâna pe Pescărie – Episodul II
  • O misterie surprinzătoare din spatele disconfortului umărului
  • Va reuși FCSB să ajungă în play-off? Valeriu Iftime oferă răspunsul pe loc!
  • AIEA: Fumul negru se ridică deasupra centralei nucleare Zaporojie, în urma bombardamentelor din apropiere. Observatorii au raportat din trei puncte diferite.
  • „Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetățenii români care doresc să viziteze Franța”

Comentarii recente

Niciun comentariu de arătat.

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Jurnal de Constanta
Pe platforma noastră de știri găsești cele mai noi informații și analize relevante din multiple domenii: politică, actualitate, economie, internațional, lifestyle, sport și călătorii. Jurnaliștii noștri urmăresc în timp real evenimentele importante din România și de peste hotare, oferindu-ți o perspectivă clară, echilibrată și obiectivă, pentru ca tu să fii mereu la curent cu tot ce contează.
  • Contact
  • Politica de Confidențialitate

© 2025 jurnaldeconstanta.ro

Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?