De la știință la tradiție: povestea unui inginer-fizician care a descoperit arta preparării delicateselor în inima unui sat bulgăresc
În satul Krepost din regiunea Haskovo, Bulgaria, renaște o tradiție de familie – prepararea brânzeturilor artizanale vechi, cum ar fi brânza în ulcior, în dovlecelul tigvă, în lut și în oala de lut, precum și krutmach, un produs lactat cu un gust acrișor-sărat, amintit de copiii care au crescut în sat. Dobrina Delceva și soțul ei, Kiril Kirev, lucrează de ani de zile pentru reluarea rețetelor vechi, adăugând o interpretare modernă acestora. Brânzeturile lor vor fi prezentate pentru prima dată pe 23 august, în „Pădurea Magică” din satul Vinița, în combinație cu vinuri selecte de la șase crame din Sakarul de Sud.
O viață nouă la țară
Dobrina, inginer fizician de profesie, a renunțat la cariera sa după ani de activitate în măsurarea factorilor de mediu, din cauza salariilor mici și lipsei de dezvoltare. Hobby-ul ei de sculptură în lemn a devenit principala sursă de venit a familiei. Kiril, chimist de formație, lucrează ca lăcătuș și contribuie cu idei inovatoare. Împreună cu copiii lor, Diana (12 ani) și Kaloian (9 ani), au decis să se întoarcă în satul Krepost pentru a-și produce singuri hrana, inclusiv brânză, unt, fructe și legume.
De la krutmach la brânză în dovlecelul tigvă
Familia a început să experimenteze cu diverse produse lactate, amintindu-și de tradițiile din copilărie. Dobrina își reamintește cum umpleau ulcioarele cu brânză și le aruncau în apele înghețate ale fântânilor, inspirându-se din această practică pentru a relua rețeta. Krutmach, o brânză cremoasă de casă, este preparată din lapte vechi, lăsată să fermenteze îngropată în pământ. Dobrina consideră această rețetă o moștenire de la bunica ei, care a învățat-o cum să prepare krutmach.
Inovație în tradiție
Familia se inspiră din călătorii și conversații cu maeștri în brânzeturi, creând arome noi, precum krutmach cu ricotta și brânză de vacă în lut. Dobrina și Kiril participă la festivaluri și târguri pentru a-și prezenta sculpturile și brânzeturile artizanale, combinând tradiția locală cu inovația. Dobrina are un krutmach de trei ani, care, spune ea, este protejat de timp. La evenimentul din „Pădurea Magică” vor fi prezentate brânzeturi variate, fiecare asociată cu vinuri de la crame din Sakarul de Sud.
Bucătarul Ivan Valkov va pregăti o cină cu mâncăruri autohtone, inclusiv krutmach, pentru a complementa experiența culinară. Povestea Dobrinei și a lui Kiril ilustrează cum o familie readuce la viață brânzeturile artizanale străvechi, creând o punte între generații.