Produse perimate, dăunători și condiții neigienice: abateri serioase identificate de inspectori ANPC într-o săptămână plină de descoperiri
În perioada 01.09. – 05.09.2025, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat controale asupra a 1.735 operatori economici din întreaga țară, verificând respectarea legislației în domeniul protecției consumatorilor. Ca urmare a neconformităților constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni:
- 1.124 de amenzi contravenţionale, în valoare de peste 5,3 milioane de lei;
- 638 de avertismente;
- Oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de peste 111.000 de lei;
- Oprirea temporară de la comercializare a unor produse, în valoare de peste 1,8 milioane de lei;
- Oprirea prestării serviciilor pentru 11 operatori economici până la remedierea deficiențelor.
Principalele neconformități constatate
Inspectările au scos la iveală o serie de abateri grave, printre care:
- Comercializarea unor produse alimentare cu termen de valabilitate depășit;
- Prezența insectelor în blocul alimentar;
- Produse alimentare depozitate în mod necorespunzător;
- Produse alimentare cu starea termică modificată;
- Produse preparate depozitate în agregate frigorifice, fără elemente de identificare și caracterizare;
- Produse alimentare cu grad ridicat de perisabilitate (ciorbe, salate) depozitate la temperatura ambientală, fără protecție, expuse riscului de contaminare;
- Utilizarea echipamentelor/ustensilelor/spațiilor cu grad ridicat de uzură, cu depuneri grosiere de gheață, rugină, impurități;
- Utilizarea agregatelor frigorifice cu elemente de etanșare a părților mobile depreciate, cu depuneri grosiere de impurități;
- Meniul care nu prezenta informațiile obligatorii referitoare la aditivii alimentari, substanțele cu potențial alergen, cantitățile nete ale ingredientelor utilizate, precum și mențiunile necesare privind utilizarea produselor congelate;
- Deficiențe de informare, precum absența traducerilor în limba română și lipsa informațiilor relevante aferente produselor nealimentare;
- Condiții improprii în camerele destinate turiștilor, din spațiile de cazare;
- Utilizarea uleiului alimentar cu grad avansat de degradare termică;
- Prestarea serviciilor în spații neautorizate;
- Absența registrelor de evidență a parametrilor fizico-chimici pentru apa din piscine;
- Deficiențe de informare privind produsele textile;
- Lipsa verificării metrologice a mijloacelor de măsurare utilizate.