Produse perimate, dăunători și condiții necorespunzătoare: descoperiri alarmante făcute de inspectorii ANPC
În perioada 01.09. – 05.09.2025, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat controale la 1.735 operatori economici din întreaga țară, verificând conformitatea cu legislația în domeniul protecției consumatorilor. Ca rezultat al neconformităților constatate, comisarii ANPC au aplicat un număr semnificativ de sancțiuni, inclusiv:
- 1.124 de amenzi contravenționale, în valoare de peste 5,3 milioane de lei;
- 638 de avertismente;
- Oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de peste 111.000 de lei;
- Oprirea temporară de la comercializare a unor produse, în valoare de peste 1,8 milioane de lei;
- Oprirea prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 11 operatori economici.
Principalele neconformități constatate
Inspectorii ANPC au identificat o serie de neconformități grave, printre care:
- Comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate depășit;
- Prezența insectelor în blocul alimentar;
- Produse alimentare depozitate în condiții necorespunzătoare;
- Produse alimentare cu starea termică modificată;
- Produse preparate depozitate în agregate frigorifice, fără elemente de identificare și caracterizare;
- Produse alimentare cu grad ridicat de perisabilitate (ciorbe, salate) depozitate la temperatura ambientală, fără protecție, expuse riscului de contaminare;
- Utilizarea echipamentelor/ustensilelor/spațiilor cu grad ridicat de uzură, cu depuneri grosiere de gheață, rugină, impurități;
- Utilizarea agregatelor frigorifice cu elemente de etanșare a părților mobile depreciate, cu depuneri grosiere de impurități;
- Meniul fără informațiile obligatorii referitoare la aditivii alimentari, substanțele cu potențial alergen, cantitățile nete ale ingredientelor utilizate, și mențiunile necesare privind utilizarea produselor congelate;
- Deficiențe de informare, inclusiv absența traducerilor în limba română și lipsa informațiilor relevante pentru produsele nealimentare;
- Condiții improprii în camerele destinate turiștilor, din spațiile de cazare;
- Utilizarea uleiului alimentar cu grad avansat de degradare termică;
- Prestarea serviciilor în spații neautorizate;
- Absența registrelor de evidență a parametrilor fizico-chimici pentru apa din piscine;
- Deficiențe de informare privind produsele textile;
- Lipsa verificării metrologice a mijloacelor de măsurare utilizate.