ANPC aplică sancțiuni comercianților de băuturi răcoritoare
Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi de 2 milioane de lei în urma unor controale la 630 de operatori economici care vând sucuri și băuturi răcoritoare. La mai mult de trei sferturi dintre aceștia au fost constatate nereguli, inclusiv vânzarea de sucuri expirate, produse cu ambalaje deteriorate și păstrarea produselor la temperaturi mai mari decât cele recomandate de producător.
În perioada 28 iulie – 8 august, comisarii ANPC au desfășurat acțiuni de verificare la nivel național, constatând deficiențe la 484 dintre cei 630 de operatori controlați. Aproximativ 650.000 de litri de produse (sucuri, nectaruri și băuturi răcoritoare) au fost verificați, iar peste 82.000 de litri nu respectau prevederile legale în vigoare.
În urma deficiențelor constatate, au fost aplicate aproape 400 de amenzi contravenționale, iar echipele de control au oprit definitiv de la comercializare peste 36.000 de litri de băuturi răcoritoare, nectaruri și sucuri din fructe, în valoare de aproximativ 150.000 de lei, acestea fiind improprii consumului uman.
Nereguli constatate
Printre principalele nereguli identificate se numără:
- Comercializarea unor sucuri cu modificări organoleptice;
- Comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate;
- Comercializarea unor sucuri cu data durabilității minimale depășită;
- Comercializarea unor produse fără elemente de identificare și caracterizare;
- Prezentarea incorectă la raft a produsului.
Alte abateri includ nerespectarea condițiilor de depozitare, folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, depozitarea produselor conforme și neconforme în aceleași spații și nerespectarea prevederilor legale în cazul promoțiilor.
Recomandări pentru consumatori
ANPC a emis câteva recomandări pentru consumatori legate de achiziția sucurilor, nectarurilor și băuturilor răcoritoare:
- Acordați atenție modului de prezentare a ambalajului și etanșeității recipientelor;
- Evitați produsele cu ambalajul bombat, care indică un proces de fermentare;
- Consumați sucurile și nectarurile deschise într-un timp scurt și păstrați-le în frigider;
- Citiți cu atenție etichetele și alegeți produsele care corespund nevoilor dumneavoastră;
- Refuzați produsele cu data durabilității minimale modificată sau depășită;
- Solicitați și păstrați bonul fiscal pentru eventuale reclamații.