Cererea experților din industrie pentru o distincție clară între produsele cu nicotină, fundamentată pe știință
Reducerea riscurilor asociate consumului de nicotină este, conform unor specialiști în sănătate publică și reprezentanți ai industriei, o abordare care ar trebui analizată în politicile de control al fumatului. Aceștia susțin că produsele alternative la fumat, cum ar fi cele fără ardere, cu un profil toxicologic redus, pot contribui la diminuarea efectelor nocive asociate fumatului.
„Produsele de reducere a riscurilor sunt mult mai puțin dăunătoare pentru sănătate. Sunt cu aproximativ 95% mai puțin dăunătoare decât țigările”, a declarat Tikki Pangestu, fost director de cercetare și cooperare în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. „Deciziile trebuie luate pe baza proporționalității riscului.” Pangestu a subliniat că reducerea riscurilor este deja o strategie aplicată în diverse domenii ale medicinei și siguranței publice, oferind exemple precum vaccinarea, utilizarea prezervativelor, purtarea centurilor de siguranță sau a căștilor de protecție pentru motocicliști.
În intervențiile lor, reprezentanții industriei tutunului au afirmat că diferențierea produselor în funcție de gradul de risc ar trebui să fie reflectată și în politicile de reglementare. „O reglementare care le tratează în același mod reduce oportunitatea sau capacitatea consumatorului de a avea acces la produse mai puțin nocive”, a spus Summer Hanna, responsabilă de reglementare științifică în cadrul BAT. Aceasta a adăugat că „tratamentul și comunicarea în jurul acestor produse sunt esențiale pentru a crea o alegere informată pentru consumatori și pentru a facilita tranziția de la fumat la produse cu risc redus.”
În unele țări, experții în politicile de reducere a riscurilor afirmă că autoritățile au implementat reglementări care recunosc diferențele între produse. De exemplu, Suedia a reușit să reducă rata fumatului sub 5%, ceea ce o face să fie considerată ‘nefumătoare’. În alte regiuni, produsele alternative sunt interzise sau tratate similar cu produsele clasice, ceea ce limitează, în opinia lor, tranziția fumătorilor către opțiuni cu risc redus. „În locurile unde avem reglementări progresive, în concordanță cu reducerea riscurilor, vedem progrese, creșterea acestor categorii și scăderea ratelor fumatului”, a declarat Chris Junker, coordonatorul diviziei Life Sciences din BAT.
El a adăugat: „Dar în alte regiuni, aceste categorii sunt practic interzise. Și acolo nu vedem scăderi ale fumatului, vedem în schimb comerț ilicit și alte probleme.” Clive Bates, expert în politici publice de sănătate, a susținut că interzicerea unor produse cu risc redus ar putea avea consecințe neintenționate: „Dacă interzici aceste produse, practic îi trimiți pe oameni să caute un furnizor ilegal, ceea ce nu este deloc de ajutor.” Bates a subliniat că informarea clară și accesibilă este un factor-cheie: „Dacă oamenii știu că aceste produse sunt mult mai puțin riscante și că înlocuiesc fumatul, și că sursa acestor informații este una de încredere, atunci asta devine o informație utilizabilă, care le schimbă comportamentul.”