Declinul randamentelor agricole globale: o scădere estimată între 11% și 24% până în anul 2100
Schimbările climatice vor reduce capacitatea planetei de a se hrăni, chiar și în contextul adaptării practicilor agricole. Conform unui studiu, randamentele mondiale la șase culturi agricole majore vor fi cu 11% până la 24% mai mici în 2100 comparativ cu nivelul actual. Fiecare creștere a temperaturii globale cu un grad Celsius va reduce capacitatea mondială de a produce hrană cu 120 kcal pe persoană pe zi, ceea ce reprezintă 4,4% din consumul zilnic actual.
Studiul a fost realizat pe parcursul a opt ani în 55 de țări de cercetători de la aproximativ 15 universități, sub umbrella Climate Impact Lab de la Universitatea de la Chicago. Aceasta este prima dată când au fost analizate atât efectele climei, cât și cele ale adaptării practicilor, precum selecția soiurilor, utilizarea îngrășămintelor și irigațiile.
Cercetătorii au evaluat impactul asupra șase culturi de bază: grâu, porumb, orez, soia, sorg și manioc, în funcție de diferitele scenarii de emisii. Studiul nu ia în considerare schimbarea culturilor sau decalarea însămânțărilor, bazându-se pe practicile existente. Fermierii resimt deja efectele unei încălziri cu peste 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada pre-industrială.
Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, randamentele calorice vor fi cu 24% mai mici în 2100 comparativ cu o lume fără schimbări climatice. În contrast, pierderile de randament vor fi limitate la 11% dacă emisiile vor scădea rapid până la nivelul net zero.
Schimbările climatice vor transforma peisajul agricol al planetei, cu marile câmpii americane din Corn Belt sau Midwest suferind scăderi semnificative ale randamentelor. În regiunile cele mai bogate, care sunt în prezent cele mai productive, pierderile ar putea ajunge până la 41% în 2100. Comunitățile rurale care practică o agricultură de subzistență, în special cele care depind de cultura maniocului în Africa, vor fi grav afectate, cu o diminuare a randamentului de 28% în regiunile cele mai sărace.