Deliciul cozonacului cu nuci și vișine
Rețeta cozonacului cu nuci și vișine, oferită de Anna Lesko, este simplă și conține ingrediente la îndemână. Iată cum se prepară acest deliciu.
Ingrediente pentru aluat:
- 25 gr drojdie
- 400 gr zahăr (împărțit în întreaga rețetă)
- 100 gr unt
- 1 kg făină
- 500 ml lapte cald
- 7 gălbenușuri
- coajă de portocală și de lămâie
- esență de vanilie
Ingrediente pentru compoziție:
- zahăr după gust (din cele 400 gr)
- 50 gr cacao
- vișine în propriul suc
- 500 gr nuci zdrobite
- gem de prune
- stafide
- 7 albușuri (se bat cu zahăr din cele 400 gr)
Ingrediente pentru decor:
- 2 gălbenușuri
- 1/2 linguriță de scorțișoară
- 1 lingură rasă de miere
- nucă
Mod de preparare:
Se amestecă făina cu drojdia, zahărul și puțin lapte, lăsând la dospit timp de 20 de minute. După ce drojdia a crescut, se adaugă zahărul, coaja rasă de lămâie și de portocală, laptele rămas și untul. Se frământă bine, apoi se lasă din nou la dospit.
Între timp, se mixează gălbenușurile cu zahărul până se obține o spumă densă, care se adaugă peste aluatul dospit.
Pentru compoziție, se amestecă nuca, stafidele, gemul de vișine, vișinele în propriul suc și puțină cacao. Albușurile se bat cu zahărul și se combină cu restul ingredientelor.
Aluatul gata dospit se întinde, se adaugă compoziția, apoi se împletește cozonacul. Se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, ungându-se pe deasupra cu gălbenuș, miere și scorțișoară. Se coace la 180 de grade timp de 60 de minute.