Renunțarea la plafonarea prețurilor alimentelor va provoca o inflație de aproape 15%
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat marți că eliminarea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază va conduce la o inflație de aproape 15% până la sfârșitul anului. Barbu a avertizat că, în cazul în care această măsură va fi aplicată, cineva trebuie să răspundă pentru consecințele economice.
Întrebat despre impactul eliminării plafonării adaosului comercial asupra prețurilor alimentelor, Barbu a oferit date relevante. Din 2023, când a preluat portofoliul Ministerului Agriculturii, a fost implementat un mecanism de plafonare a adaosului comercial. Conform Institutului Național de Statistică, inflația era de 15,5% în decembrie 2022, dar a scăzut la 6,5% în 2023, grație introducerii plafonării adaosului comercial și a plafonării prețurilor la energie. În 2024, inflația a fost de doar 5,5% datorită acestui mecanism.
Florin Barbu a subliniat că eliminarea plafonării adaosului comercial va duce la o inflație semnificativă, cu o estimare de aproape 15% până în luna decembrie. El a menționat că sunt mai mulți factori care contribuie la creșterea prețurilor, inclusiv costurile energiei pentru procesatori și istoricul adaosului comercial care ajungea până la 100% pe anumite produse agroalimentare.
Barbu a citat datele Consiliului Concurenței, care arată că prețurile au scăzut între 7 și 33% de când a fost implementat mecanismul de plafonare a adaosului comercial. În cazul în care nu va exista consens în coaliția de guvernare, Barbu a afirmat că colegii săi senatori vor depune un amendament pentru prelungirea plafonării adaosului comercial, urmând să fie propus un proiect de normativ în Parlamentul României.