Fructele de import inundă piețele locale, pe fondul secetei care a lovit recoltele naționale
Vremea capricioasă a afectat pomii fructiferi din aproape toată țara. Majoritatea livezilor cu cireși și vișini au fost compromise de gerul din primăvară, iar seceta a împiedicat producția de mure și zmeură. În piețe, fructele autohtone sunt din ce în ce mai puține, iar cele din import au prețuri mari, determinând gospodinele să renunțe la tradiționalele dulcețuri și compoturi.
Doamna Liliana, o mică producătoare, menționează: „E singurul pom care are fructe anul ăsta. A fost protejat de pătulul ăsta. A avut și ăsta foarte multe, dar au picat de la secetă.” Anul acesta, ea reușește să obțină un singur măr cu câteva roade. „Astea le punem și le fierbem să facem sirop sau peltea. Mere, de anul trecut, de care facem și acum la foc. Asta-i de smochine, aici e de mure și aici de prune cu sâmburi de nucă,” adaugă Liliana.
În piețele din orașe, fructele de import sunt predominante, iar prețurile sunt mari. O clientă a relatat: „Anul acesta nu s-au făcut nici la noi la țară, dar cumpărăm din ce se găsește în piață.” Reporterul a întrebat despre prețul vișinelor, iar clienta a răspuns: „Păi, un kilogram jumate, 30 de lei am dat. Foarte mult!” Alte prețuri menționate includ 40 de lei pentru afine și 15 lei pentru prunele românești, care sunt foarte puține. Căpșunele românești se vând cu 30 de lei kilogramul, iar caisele, piersicile și cireșele, predominant din import, costă între 15 și 25 de lei/kilogram.
Din cauza lipsei fructelor din livezi, oamenii afirmă că vor merge în piață pentru a cumpăra ingrediente pentru dulcețuri și compoturi. Cei care nu-și permit să cumpere fructe proaspete vor apela la dulceața gata făcută, un borcan de 250 de grame cu dulceață de căpșune costând 15 lei. „Nu mai facem că le luăm de gata, doamnă,” a spus o altă clientă.
Anul trecut, din livezile din Gorj, cireșele au fost vândute cu 3 lei/kilogram, însă anul acesta nu s-au făcut deloc.