Lima: Destinația Culinară de Vârf a Planetei!
Restaurantul Maido, înființat în Lima de Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura, a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume în anul 2025 de către clasamentul World’s 50 Best Restaurants. Acest restaurant este un exemplu de gastronomie Nikkei, combinând tehnici japoneze cu ingrediente peruane autentice, oferind o experiență culinară bogată din punct de vedere cultural și inovatoare.
Podiumul acestui clasament reunește restaurante de pe trei continente. Restaurantul basc Asador Etxebarri, din Atxondo (Spania), ocupă locul al doilea, iar Quintonil, din Ciudad de Mexico, a urcat de pe locul al șaptelea până pe poziția a treia. Restaurantul parizian Table, condus de maestrul bucătar Bruno Verjus, se află pe locul al optulea, după ce a fost pe poziția a treia în 2024.
Maxime Frederic, aflat la conducerea patiseriei Cheval Blanc Paris și patiser-șef în restaurantul Plenitude, a obținut titlul de ‘cel mai bun patiser’ din partea 50 Best, având în vedere că a fost și ‘cel mai creativ maestru patiser din lume’ conform ghidului culinar La Liste.
Premiul 50 Best este decernat din 2002 de o mie de experți independenți, care evaluează experiențele lor gastronomice din diverse restaurante din lume în ultimele 18 luni. Legitimitatea acestui clasament este contestată periodic, mai ales de bucătarii francezi, care îl acuză de complezență și opacitate. Totuși, este considerat mai îndrăzneț decât Ghidul Michelin în ceea ce privește identificarea noilor tendințe gastronomice.
Ca reacție, criticii clasamentului 50 Best, printre care maeștri bucătari francezi, japonezi și americani, au lansat în 2015 La Liste, un clasament bazat pe un algoritm care analizează datele furnizate de peste 400 de surse internaționale, cuprinzând 1.000 de restaurante din lume.