Ministrul Diana Buzoianu: Spațiul din Capitală destinat alimentelor aproape expirate trebuie să se tripleze
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat că banca de alimente din București, care primește produsele aproape de expirare de la operatorii economici, trebuie să se mute într-un spațiu de trei ori mai mare decât cel actual. Această necesitate apare în contextul volumului mare de mărfuri nevândute care se apropie de termenul de valabilitate.
Buzoianu a menționat că este inițiatoarea unui proiect de lege, împreună cu un grup transpartinic, care a fost adoptat acum doi ani. Legea a transformat recomandările în obligații pentru operatorii economici care gestionează produse alimentare, cum ar fi retailerii, restaurantele și cantinele. Conform legii, aceștia sunt obligați să încerce să salveze mâncarea înainte de a o arunca. Printre măsurile prevăzute se numără vânzarea la preț redus, donațiile, transformarea alimentelor în hrană pentru animale sau utilizarea acestora pentru compost.
„Nu vorbim de persoane fizice, ci de operatorii economici, care sunt verificați de ANPC. Conform informațiilor primite de la băncile de alimente, aceste organizații au semnat exponențial mai multe contracte cu operatorii economici, grație legii adoptate. Banca de alimente din București ar trebui să se mute într-o hală de trei ori mai mare în acest an”, a adăugat ministrul.
Buzoianu a subliniat că unele produse sunt considerate nevândabile, iar costurile de păstrare a acestora în magazine, inclusiv cheltuielile energetice, îi determină pe operatori să le doneze cu câteva luni înainte de expirare. Aceasta este o măsură care nu doar că ajută la reducerea risipei alimentare, ci și la sprijinirea celor în nevoie.

