Jurnal de ConstantaJurnal de Constanta
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Sănătate
  • Showbiz
  • Sport
Citind: „O zi la stânele din Runcu: tradiția brânzei și legătura strânsă între om și oi”
Distribuie
Notificare Afișați mai multe
Font +/-Aa
Font +/-Aa
Jurnal de ConstantaJurnal de Constanta
Cautare
  • Categorii
    • Actual
    • Economic
    • Extern
    • Local
    • Politică
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Sport
  • Info
    • Contact
Urmați-ne
© 2025 jurnaldeconstanta.ro
Economic

„O zi la stânele din Runcu: tradiția brânzei și legătura strânsă între om și oi”

Ștefan Odobleja
Ultima actualizare: 14/05/2025 07:30
Ștefan Odobleja
Distribuie
3 Min Citire
legatura dintre oi si om e laptele cum arata o zi la stanele din runcu unde ciobanii pregatesc si azi branza dupa retete de demult 68241c0061437
Distribuie

O zi la stânele din Runcu: tradiția brânzei și legătura strânsă între om și oi

În satele din zona Runcu, județul Gorj, crescătorii de oi urcă primăvara în stânele de la munte, iar din laptele rezultat fac brânză, pe care o păstrează în butoaie. În piețe, un kilogram de brânză se vinde cu 45 de lei, în timp ce brânza făcută la stână este și mai ieftină și mai gustoasă. Ciobanii se trezesc cu noaptea-n cap, dar afirmă că efortul merită. „Legătura dintre oi și om e laptele”, subliniază un cioban mândru de animalele sale.

La stânele din comuna Runcu, ciobanii produc brânza după aceleași metode folosite de străbunicii lor. Activitatea la stână începe dimineața, între 05:00 și 05:30, prima etapă fiind mulsul oilor și caprelor. După muls, acestea sunt duse la păscut pentru câteva ore, iar la prânz ciobanul le aduce înapoi la stână.

Nea Ionel, un cioban local, are mâinile asprite de muncă, dar zâmbetul său cald reflectă satisfacția unui om împăcat cu rostul său. „Când suntem mai mulți, 5-6, merge mai repede. Dar în trei ne mai dor mâinile și de frig”, spune el.

Brânza se face imediat după mulsul oilor. „Îi dau cheag. Îl amestecăm ca să se amestece bine cheagul în ea și așteptăm să se prindă”, explică soția lui Ionel. Pătura este folosită pentru a menține temperatura, deoarece cheagul lucrează cel mai bine la 28-30 de grade Celsius. Ionel adaugă: „Îl las maxim o jumătate de oră, pe urmă îl sparge și apoi îl pune în sadilă.”

Publicitate
Ad Image

În timpul procesului, brânza poate rămâne în sădilă pentru o perioadă variabilă. De la o tură de muls, se obțin aproximativ 10-11 kilograme de brânză, iar la stână, kilogramul de brânză se vinde cu 35 de lei, cu aproape 10 lei mai puțin decât în piețe.

Ionel afirmă: „Legătura între animal și om e laptele. Nu renunțăm! Ne-am învățat cu ele, ne-am născut cu ele, până la urmă de aici trăim. Ceva natural, dacă vrei o brânză bună, o carne curată.” Când este întrebat dacă ar schimba brânza pe care o produce cu cea din magazine, el răspunde hotărât: „Nu, nu, asta niciodată! Ce știu că fac eu, e făcut de mine, de mâna mea, știu că e curat, e natural, nu-i cu niciun fel de chimicale.”

Știri asemănătoare

„Investiție strălucitoare: Administrația Trump achiziționează un complex de elită în Pipera”

Ministerul de Finanțe: Deficitul bugetar a sărit pragul de 4% din PIB

Zalando introduce în România un nou sistem de recompense pentru clienți!

„Rabla” revine în forță! Guvernul repornește programul suspendat și introduce voucherele inovatoare.

Primăria Barcelonei își angajează oi și capre pentru a salva Parcul Collserola de incendii!

Etichete:branzaciobanigorjoiproducatoriruncustane

Sign Up For Daily Newsletter

Be keep up! Get the latest breaking news delivered straight to your inbox.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Distribuie acest articol
Facebook Copiază legătură Imprimare
Distribuie
Articolul precedent cum se poate slabi pe termen lung cu ajutorul postului intermitent ce arata un nou studiu 68241bf6e49eb Secretele pierderii în greutate pe termen lung prin postul intermitent: Revelațiile unui studiu recent
Articolul următor conceptul culege ti singur fructele ia amploare in romania ce reducere primesc clientii care merg direct in livezi sau pe plantatii 68241c1fed4a5 „Recoltează-ți Propriile Fructe: Reduceri Atrăgătoare pentru Cei Care Vizitează Livezile și Plantațiile din România”
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Ad Image

Ultimele stiri

exclusiv un fost judecator al ccr explica de ce nu e posibil referendumul in justitie anuntat de nicusor dan 69486ba083fea
Un fost judecător al CCR dezvăluie motivele pentru care referendumul în justiție propus de Nicușor Dan este o utopie
21/12/2025
exclusiv conflictul din justitie poate deveni o vulnerabilitate statala avertizeaza fostul consilier prezidential cristian diaconescu 694856730f802
Fostul consilier prezidențial Cristian Diaconescu: „Conflictul din justiție ar putea transforma statul într-o țintă vulnerabilă”
21/12/2025
atac cibernetic asupra unor statii de lucru si servere ce apartin apelor romane si a 10 administratii bazinale de apa 694854cc311c7
Ciberatac îndreptat împotriva sistemelor Apelor Române și a zece administrații de gestionare a resurselor de apă
21/12/2025
news alert csm reactioneaza dur dupa referendumul anuntat de nicusor dan nu vom tolera nicio forma de ingerinta in justitie 694852ef9a3d9
Avertisment important: CSM ripostează ferm după anunțul referendumului lui Nicușor Dan: „Nu vom accepta nicio intervenție în domeniul justiției”
21/12/2025
ciucu dupa discutiile cu bolojan si ministrul nazare termoenergetica primeste imprumut pentru a evita blocajul financiar in ianuarie 69484ccb2c15e
Ciucu, în urma întâlnirilor cu Bolojan și cu ministrul Nazare: Termoenergetica obține fonduri pentru a preveni criza financiară din ianuarie
21/12/2025
trei sferturi dintre romani cred ca tara merge intr o directie gresita increderea in politicieni la cote minime sondaj 69484be093492
Trei din patru români consideră că România se îndreaptă pe un drum greșit, iar încrederea în politicieni atinge valori alarmant de scăzute
21/12/2025
//

We influence 20 million users and is the number one business and technology news network on the planet

Articole recente

  • Un fost judecător al CCR dezvăluie motivele pentru care referendumul în justiție propus de Nicușor Dan este o utopie
  • Fostul consilier prezidențial Cristian Diaconescu: „Conflictul din justiție ar putea transforma statul într-o țintă vulnerabilă”
  • Ciberatac îndreptat împotriva sistemelor Apelor Române și a zece administrații de gestionare a resurselor de apă
  • Avertisment important: CSM ripostează ferm după anunțul referendumului lui Nicușor Dan: „Nu vom accepta nicio intervenție în domeniul justiției”
  • Ciucu, în urma întâlnirilor cu Bolojan și cu ministrul Nazare: Termoenergetica obține fonduri pentru a preveni criza financiară din ianuarie

Comentarii recente

Niciun comentariu de arătat.

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Jurnal de Constanta
Pe platforma noastră de știri găsești cele mai noi informații și analize relevante din multiple domenii: politică, actualitate, economie, internațional, lifestyle, sport și călătorii. Jurnaliștii noștri urmăresc în timp real evenimentele importante din România și de peste hotare, oferindu-ți o perspectivă clară, echilibrată și obiectivă, pentru ca tu să fii mereu la curent cu tot ce contează.
  • Contact
  • Politica de Confidențialitate

© 2025 jurnaldeconstanta.ro

Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?