Prețul cărnii de pui ia avânt: Cumpăr mai puțin decât înainte!
Într-un an în care adaosul comercial a fost plafonat, carnea de pui s-a scumpit cu aproape 11%. Motivele acestei creșteri includ cererea mare și focarele de gripă aviară din țările europene, din care România importă. Oamenii afirmă că, din cauza prețurilor tot mai mari, fie vor cumpăra mai puțină carne de pui, fie chiar deloc.
Clienta: „Era carnea mea preferată și accesibilă. Voi cumpăra mai puțină. Voi mânca o dată pe săptămână carne de pui.”
Client: „Toate s-au scumpit, doamnă. Ori mai puțin, ori te limitezi la cât poți.”
Client: „Ori se scumpește, ori nu se scumpește, de mâncat tot trebuie să mâncăm. Nu mai mâncăm carne, mâncăm zarzavaturi acum, că-i vară.”
Producătorii subliniază că mai mulți factori au influențat prețurile, inclusiv cheltuielile fermierilor, gripa aviară și prețul scăzut al cărnii de pui în România, comparativ cu cel din Uniunea Europeană. Dénes Laczkó, directorul general al unei companii de producție carne de pui, explică: „Pe de o parte, vorbim despre factori interni, adică structura de cheltuieli ale fermierilor. Creșterea e semnificativă în consum, an de an, iar pe partea de ofertă sunt destul de multe probleme, în special epidemiologice.”
„Următoarea categorie este cheltuiala de resurse umane. În 1 ianuarie s-au eliminat facilitățile fiscale în agricultură și industria alimentară, iar acest lucru a avut un efect imediat”, adaugă Laczkó.
Bogdan Cheța, manager lanț de aprovizionare, menționează că „din 2025 până acum au crescut deja cu peste 10%. În România, producția este într-o ușoară scădere, dar nu dramatică. Polonia, în schimb, a pierdut 26-27% din efective din cauza gripei aviare și a febrei Newcastle. Și atunci n-au mai avut ce să exporte.”
Specialiștii prevăd că se așteaptă, în continuare, la creșteri de prețuri la carne, nu doar la cea de pui.