Reducerea tensiunii arteriale prin consumul de banane
Un nou studiu publicat în SUA sugerează că un fruct comun, bogat în potasiu, poate fi mai eficient în reducerea tensiunii arteriale decât renunțarea la sare. Cercetătorii subliniază că echilibrul dintre potasiu și sodiu este esențial pentru sănătatea cardiovasculară. Aproape o treime dintre adulții din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială și complicațiile acesteia.
Controlul potasiului din alimentație prin consumul crescut de banane ar putea fi cheia pentru reducerea tensiunii arteriale, mai degrabă decât simpla reducere a consumului de sodiu. Medicii recomandă de obicei pacienților cu hipertensiune arterială să reducă sarea din dietă pentru a controla nivelurile de sodiu din organism. Totuși, noul studiu recomandă adăugarea bananelor în alimentația pacienților, pe lângă reducerea sării, pentru a reglementa mai eficient tensiunea arterială.
„De obicei, atunci când avem hipertensiune arterială, ni se recomandă să consumăm mai puțină sare”, afirmă cercetătorii. „Cercetările noastre sugerează că adăugarea unor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele sau broccoli, ar putea avea un impact pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât doar reducerea sodiului.”
Importanța raportului sodiu/potasiu
Sodiul și potasiul sunt electroliți care ajută corpul să transmită semnale electrice pentru a contracta mușchii și joacă un rol esențial în alte funcții, precum retenția de apă. Studiul recent sugerează că creșterea raportului de potasiu față de sodiu ar putea fi mai eficientă pentru reducerea tensiunii arteriale decât doar reducerea consumului de sodiu.
Deși relația dintre consumul excesiv de sodiu și hipertensiunea arterială este bine cunoscută, efectele benefice ale unui consum mai mare de potasiu din alimentație au primit, istoric, mai puțină atenție. Noul studiu utilizează un model matematic specific pe sexe pentru a evalua modul în care raportul potasiu/sodiu influențează corpul, simulând diferite niveluri de sodiu și potasiu în organism și efectele acestora asupra tensiunii arteriale.
Studiul arată că bărbații dezvoltă mai ușor hipertensiune arterială decât femeile aflate în perioada premenopauzală, dar sunt, de asemenea, mai susceptibili să răspundă pozitiv la un raport mai mare de potasiu față de sodiu. Această nouă metodă ar putea ajuta la realizarea de experimente pentru a identifica rapid și etic modul în care diferiți factori influențează corpul.
„Oamenii primitivi consumau multe fructe și legume, iar în acest fel, sistemele noastre de reglementare a corpului ar fi evoluat pentru a funcționa cel mai bine cu o dietă bogată în potasiu și săracă în sodiu”, conchid cercetătorii. „Astăzi, dietele occidentale tind să fie mult mai bogate în sodiu și mai sărace în potasiu, ceea ce ar putea explica de ce hipertensiunea arterială se găsește în principal în societățile industrializate, nu în societățile izolate.”