RFK Jr. îndeamnă americanii să îmbrățișeze grăsimile saturate, sfidând două decenii de cercetări medicale
Robert F. Kennedy Jr., secretarul pentru sănătate și servicii sociale, plănuiește să emită recomandări care să încurajeze americanii să consume mai multe grăsimi saturate, contrazicând astfel recomandările nutriționale din ultimele două decenii, ceea ce a stârnit alarmă în rândul experților.
Cheryl Anderson, membru al consiliului de administrație al American Heart Association și profesor la Universitatea din California, a declarat: „Răspunsul meu și sfatul pe care mi l-am dat mie însămi a fost să rămân calmă și să vedem ce se întâmplă, deoarece nu s-a dat niciun indiciu cu privire la modul, motivul și momentul în care ar putea avea loc această potențială schimbare.” Anderson a adăugat că recomandarea privind grăsimile saturate este una dintre cele mai consecvente recomandări de la prima ediție a ghidurilor alimentare.
Ronald Krauss, profesor de pediatrie și medicină la Universitatea din California, San Francisco, care a cercetat intens grăsimile saturate, a menționat că acestea pot fi mai puțin dăunătoare decât se credea anterior. Totuși, el consideră că mesajul lui Kennedy este greșit, afirmând: „dacă [Kennedy] va spune că ar trebui să consumăm mai multe grăsimi saturate, cred că acesta este un mesaj greșit.”
Kennedy a subliniat că noile recomandări nutriționale vor „sublinia necesitatea de a consuma grăsimi saturate din lactate, carne de calitate, carne proaspătă și legume”, adăugând că acestea vor oferi un motiv pentru a introduce aceste alimente în școli.
Studiile lui Krauss au arătat că „grăsimile saturate sunt relativ neutre” în comparație cu concepțiile anterioare. El a explicat că reducerea consumului de grăsimi saturate este benefică doar dacă acestea sunt înlocuite cu alimente adecvate, cum ar fi grăsimile nesaturate, de exemplu, uleiul de măsline. Înlocuirea grăsimilor saturate cu zaharuri și carbohidrați poate, de fapt, să crească riscul de boli de inimă.
Anderson a subliniat că, deși este de acord că ceea ce aleg oamenii să mănânce în locul grăsimilor saturate este important, nu este de acord cu ideea că grăsimile saturate sunt în sine „neutre”. Ea a afirmat: „Când te uiți la dieta americană actuală, vezi că conține prea multe grăsimi saturate și, prin urmare, în prezent, nu are un impact neutru asupra populației noastre.”
Atât Anderson, cât și Krauss sunt de acord că recomandările nutriționale ar trebui să se concentreze mai puțin pe nutrienți specifici, cum ar fi grăsimile saturate, și mai mult pe alimente. Anderson a explicat: „Oamenii nu mănâncă nutrienți. Ei mănâncă alimente.”
Krauss a adăugat că dovezile sugerează că consumul de carne, în special de carne roșie procesată, este asociat cu un risc crescut de boli cardiace, întrebându-se dacă acest lucru se datorează grăsimilor saturate sau altor proprietăți ale acestor tipuri de carne.
De obicei, ghidurile nutriționale sunt elaborate pe parcursul a mai multor ani, iar Anderson a subliniat că nu este normal ca secretarul HHS să le schimbe peste noapte. La fiecare cinci ani, comitetul consultativ pentru recomandări nutriționale publică raportul Dietary Guidelines for Americans, bazat pe o analiză riguroasă a celor mai recente cercetări. Cea mai recentă versiune a acestui raport nu a fost încă publicată, dar se așteaptă să ofere recomandări pentru perioada 2025-2030.
Krauss a menționat că raportul pare să fie „respins” și că nu este sigur cum va arăta recomandarea lui Kennedy. El a avertizat că aceasta ar putea avea un efect direct asupra compoziției nutriționale a meselor școlare și rațiilor militare, în special dacă nivelul de grăsimi saturate din aceste mese crește la 18% sau 19%, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra nivelului de colesterol al populației și asupra riscului de boli cardiace.
Krauss a concluzionat că „tipul analizează dovezile într-un mod foarte selectiv”, adăugând că anumite afirmații se potrivesc cu recomandări responsabile, dar sunt amestecate cu alte idei care nu sunt susținute de dovezi clare.

