ROMPAN: Producție de peste 7 milioane de cozonaci, dar majorări de prețuri
Patiserii vor scoate pe piață peste șapte milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, însă prețurile vor crește cu 12% comparativ cu anul trecut. Această majorare se află în contextul creșterii taxelor și al prețurilor la energie și combustibili, conform declarațiilor președintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.
„În perioada Sărbătorilor de Iarnă, mergem tot cu o cifră de peste șapte milioane de cozonaci. Este perioada cu cele mai multe sărbători. Dacă rămân, se mai fac și reduceri de prețuri; mai merg în cămine de bătrâni, la copii, facem donații. Prețul va fi însă cu cel puțin 12% mai mare față de anul trecut”, a afirmat Popescu. Acesta a subliniat că nu se poate lua în calcul doar majorarea TVA de 2%, deoarece energia și combustibilii influențează toate produsele, materialele și ambalajele.
Popescu a menționat că există vânzători care exagerează și profită de context, majorând nejustificat prețul final al produselor. „Sesizez un lucru: în piață există și operatori economici sau vânzători care exagerează și profită de acest moment. Nu poate fi justificată o majorare de 20% – 30% doar prin invocarea unor creșteri de costuri”, a declarat acesta. De asemenea, a observat o reducere a vânzărilor la pâine cu 10% și o tendință amplificată în ultimele trei luni, avertizând că, dacă prețurile continuă să crească, vor avea probleme.
În ceea ce privește exportul produselor de panificație, Popescu a indicat că aproximativ 10% din producția totală de cozonaci este destinată exportului, menționând că produsele congelate au o cerere bună, inclusiv în Franța. „Vrem să dezvoltăm industria de congelate, strict pentru export. Avem 3-4 fabrici mari, iar cele mai mici sunt mai multe”, a adăugat el, referindu-se la măsurile din Planul Strategic PAC 2023-2027, care vizează procesarea și marketingul produselor agroalimentare.
Românii continuă să prefere cozonacii tradiționali, cu nucă, stafide și cacao, însă industria s-a adaptat gusturilor din piață, oferind și cozonaci cu diverse umpluturi, inclusiv cu cremă de fistic.
ROMPAN, prima asociație constituită în România în 1990, cuprinde în prezent 140 de societăți care produc circa 45-50% din pâinea țării, 70% din producția de făină și tot 70% din producția de paste făinoase și biscuiți.

