Scăderea numărului de clienți în restaurante din cauza prețurilor mari
Românii renunță din ce în ce mai mult la ieșirile în oraș, cauzate de scumpirile recente. Patronii de restaurante se plâng că, din cauza creșterii prețurilor, au rămas fără clienți. Aceștia avertizează că încasările mai slabe, coroborate cu cheltuielile crescute, ar putea duce la colapsul industriei.
Proprietarii de restaurante din întreaga țară semnalează o scădere semnificativă a numărului de clienți. Scumpirile din ultima vreme i-au determinat pe mulți să renunțe la ieșirile în oraș. O femeie spune: „Nu, nu își mai permit, absolut deloc! Și prețurile chiar au crescut.” Reporterul întreabă când a fost ultima dată la restaurant, iar femeia răspunde: „Anul trecut, în noiembrie.” O altă femeie adaugă: „Eu în restaurant nu m-am dus decât dacă am fost nevoită, la o nuntă.” Reporterul o întreabă dacă își permite să mănânce un prânz în oraș, iar răspunsul este: „Nu, nu. Îmi convine mai bine să cumpăr și să gătesc.”
Un bărbat completează: „E foarte greu. Foarte, foarte greu! Nu cred că își mai permit.” De aproximativ o lună, numărul comenzilor de mâncare la restaurante a scăzut, iar rezervările sunt din ce în ce mai puține. Oamenii afirmă că, în raport cu veniturile lor, prețurile practicate sunt mult prea mari.
Patronii de restaurante oferă o explicație pentru prețurile ridicate. Laurențiu Mălăescu, producător, menționează: „S-a scumpit foarte mult și curentul. Automat se resimte și la noi, în cheltuielile pe care le avem pentru întreținerea solariilor. Automat o să se scumpească și legumele. An de an se scumpesc cu cel puțin 10-15%, dar anul acesta au crescut foarte mult într-un timp foarte scurt.”
Constantin Pănescu, proprietar de restaurant, explică: „Deja se simte și se vede că la noi, spre exemplu, în zona Rânca, pentru cei 564 de investitori de aici, sezonul s-a terminat înainte de a începe.” Reprezentanții Băncii Naționale au prognozat o inflație de aproape 10% pentru luna septembrie.