Tradiții românești sub egida Uniunii Europene
În România, tot mai multe produse tradiționale beneficiază de protecție la nivel european, iar în spatele fiecărei rețete se află comunități care păstrează tradiții vechi de generații. Cârnații de Pleșcoi, plăcinta dobrogeană și pita de Pecica sunt realizate conform tehnicilor transmise din generație în generație.
Cârnații de Pleșcoi
În Buzău, la Pleșcoi, tradiția preparării cârnaților este păstrată cu strictețe, respectând reguli vechi de sute de ani. Sezonul rece marchează începutul producției, iar carnea de oaie și vită este amestecată conform proporțiilor stabilite: 70% carne de oaie și 30% carne de vită, alături de sare, usturoi, cimbru, boia dulce, boia iute și piper. Afumarea cârnaților este un moment-cheie, realizată lent, timp de mai multe zile, folosind lemn de esență tare, în special fag.
„Gustul lor nu numai că este extraordinar, tocmai asta îi face unici; sunt clasici și făcuți în casă”, afirmă un client al magazinelor locale.
Plăcinta dobrogeană
Plăcinta dobrogeană, certificat IGP, se prepară de peste 150 de ani în gospodăriile din Tulcea și Constanța. Aceasta conține foi de plăcintă, brânză dulce, sărată, zahăr și stafide. „Întindem compoziția pe foile de plăcintă, le rulăm și le coacem la cuptor pentru două ore și 30 de minute”, explică o bucătăreasă locală.
Pita de Pecica
În Arad, pita de Pecica este un alt produs tradițional bine cunoscut, fiind realizată astăzi în doar trei brutării. Toate etapele de preparare se desfășoară manual, fapt esențial pentru calitate. Pâinea are o coajă crocantă și un miez bine aerat, fiind coaptă pe cărămidă.
„Mirosul e fantastic! Ca pe timpul bunicilor, la fel este!”, spune un client entuziasmat.
Produse românești protejate
Recent, pe lista produselor românești protejate de Uniunea Europeană au fost incluși și „Cârnații din topor”, din județul Vâlcea.

