România deschide calea cu prima fermă de stridii din Marea Neagră
La un an de la înființarea primei ferme de stridii din Marea Neagră, au apărut primele rezultate promițătoare. Specialiștii au obținut stridii de calitate superioară, care depășesc 150 de grame. Cererea pentru fructe de mare în restaurantele și cherhanalele de pe litoral este în creștere, astfel că, începând cu anul următor, românii vor putea regăsi în meniuri și stridii din producția autohtonă.
În prezent, restaurantele din România oferă doar stridii din import, cu un preț de peste 200 de lei pe kilogram. Victor Niță, cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța, subliniază că apa tropicală a mării creează dificultăți pentru stridii, deoarece diverse organisme se depun pe acestea, necesitând curățare pentru a avea un aspect comercial. De asemenea, stridiile din Marea Neagră sunt, în general, mai mici comparativ cu cele importate.
Primele stridii aclimatizate în Marea Neagră au fost analizate de cercetătorii români. Matei Datcu menționează că România este prima țară care are o fermă autorizată de midii și stridii, iar acum a început procesul de amplasare a cuștilor și selectarea furnizorilor. În primăvara următoare, se preconizează că stridiile vor fi plantate.
Suprafața adjudecată pentru dezvoltarea activităților economice și exploatarea ecosistemului marin este de 60,6 hectare din totalul de 166 de hectare, adică 36,18%. Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române, a confirmat aceste informații.
Stridia cultivată este una japoneză, care nu se află în fauna Mării Negre, fiind adusă special pentru acvacultură. Cererea pentru fructe de mare continuă să crească pe litoral, iar managerii cherhanalelor au promis că, din sezonul următor, vor comercializa și stridii din fermele autorizate din România.

