Focar de pestă porcină în Năvodari
Focarul de pestă porcină de la exploatația din Năvodari a fost igienizat de specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța. Proprietarul exploatației a fost sancționat de inspectorii DSVSA Constanța cu o amendă de 6.000 lei, conform HG 1214/2009, art. 9, alin. (1), lit. b, pentru nepăstrarea cadavrelor animalelor moarte sau tăiate și pentru consumul sau înstrăinarea cărnii și produselor provenite de la aceste animale.
În urma acțiunii de igienizare, dintr-un total de 25 de porci, 5 au fost găsiți morți, iar 20 au fost neutralizați. Este important de menționat că aceasta este a doua oară când în exploatația din Năvodari apar cazuri de pestă porcină africană.
Precizări DSVSA Constanța
Reprezentanții DSVSA Constanța au subliniat necesitatea notificării oricărei suspiciuni de boală către medicul veterinar concesionar, DSVSA sau autoritățile locale pentru a reduce riscul de propagare a virusului. Au avertizat că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție.
În plus, achiziția de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare, reprezintă un risc major de extindere a pestei porcine africane, iar proprietarii de animale pot fi sancționați contravențional, ceea ce poate duce la neacordarea despăgubirilor în cazul apariției bolii.
Primăria locală poate emite dispoziții de înștiințare și informare a cetățenilor privind măsurile necesare pentru limitarea răspândirii bolii. DSVSA a recomandat interzicerea aglomerărilor de animale din toate speciile și a târgurilor de animale pentru prevenirea răspândirii bolii.
Aruncarea cadavrelor pe domeniul public contribuie la menținerea și diseminarea bolii, prelungind perioada de restricții sanitare veterinare și afectând sectorul de creștere a porcului, atât în sistemul gospodăresc, cât și în cel intensiv.
În cazul fermelor comerciale, se impune intensificarea măsurilor specifice de biosecuritate, conform Ord. 20/2018, și suplimentarea stocurilor de materiale și echipamente necesare pentru intervenții în focare de boală.
Reprezentanții DSVSA au subliniat că, fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi oprită, ceea ce va duce la pagube economice semnificative în sectorul industrial și gospodăresc.

