Substanțe periculoase descoperite în cerealele de mic dejun din Europa: ce alte alimente conțin TFA
Cerealele consumate în mod obișnuit la micul dejun în Uniunea Europeană prezintă, conform unui studiu publicat de Rețeaua europeană de acțiune împotriva pesticidelor (PAN Europe), „niveluri ridicate” de acid trifluoroacetic (TFA), o substanță chimică „eternă” și toxică pentru sistemul reproducător. „Toată lumea este expusă la TFA prin multiple căi, inclusiv alimente și apă potabilă. Constatările noastre subliniază nevoia urgentă de a interzice imediat pesticidele PFAS pentru a opri contaminarea ulterioară a lanțului trofic”, a declarat Salomé Roynel, responsabilă de politici în cadrul PAN Europe.
PFAS sunt un grup de aproximativ 4.000 de substanțe chimice perfluoroalchilate și polifluoroalchilate, extrem de rezistente la degradare, fiind prezente în numeroase produse, inclusiv pesticide și gaze fluorurate utilizate ca agenți frigorifici și în stingătoare de incendiu.
Analiza organizației a fost efectuată pe 65 de produse obișnuite pe bază de cereale, achiziționate în 16 țări europene, inclusiv cereale pentru micul dejun, dulciuri populare, paste, croissante, pâine integrală și rafinată, precum și făină. Concluziile arată că „alimentul cel mai contaminat este un produs tipic pe bază de cereale pentru micul dejun”, deoarece, în ceea ce privește TFA, „concentrațiile medii sunt de 100 de ori mai mari comparativ cu cele din apa de la robinet”. Aproape 81,5% din probele analizate erau contaminate cu TFA, cele mai ridicate niveluri fiind înregistrate în pâinea integrală achiziționată în Belgia – 340 micrograme pe litru (µg/l), iar 120 µg/l în pâinea pentru prăjit.
Analizele au relevat, de asemenea, o concentrație de 26 µg în pastele italiene. PAN Europe a avertizat că acesta ar putea fi doar vârful aisbergului, având în vedere că a fost testată o singură probă.
TFA: un compus chimic periculos
TFA, un produs de descompunere al pesticidelor PFAS și al gazelor fluorurate, este extrem de persistent, mobil și toxic pentru reproducere. Studiile din industrie îl asociază cu o calitate redusă a spermei și cu efecte adverse asupra funcțiilor tiroidiene, hepatice și imunitare. Acest compus chimic hidrosolubil se acumulează în apă și sol, unde este absorbit de plante, ceea ce ar putea explica concentrațiile mari descoperite în produse precum pâinea, pastele și biscuiții pentru copii.
„Toate probele au depășit limita maximă de reziduuri prestabilită. Nu putem expune copiii la substanțe chimice toxice pentru reproducere. Acest lucru necesită acțiuni imediate”, a subliniat organizația de mediu, care a solicitat Comisiei Europene și statelor membre să interzică pesticidele PFAS și să monitorizeze conținutul de TFA din alimente.
Executivul comunitar a limitat deja unele PFAS în produsele de consum, cum ar fi cutiile de pizza și cosmeticele, și intenționează să prezinte o revizuire a regulamentului REACH privind substanțele chimice în 2026.
Potrivit unor măsurători publicate de autoritățile din Franța, TFA este prezent în 92% din apele din această țară. Procentul a rezultat din analiza realizată de Agenția Națională pentru Securitate Sanitară (ANSES) a 647 de eșantioane de apă brută, precum cursuri de apă, bazine, lacuri, ape subterane și puțuri, precum și 627 de probe de apă de la robinet, pe întreg teritoriul țării. Este pentru prima dată când serviciile publice măsoară într-o manieră atât de completă nivelurile de acid trifluoroacetic din apă. Rezultatele confirmă constatările alarmante obținute anterior de cercetători sau asociații pentru apărarea mediului din Franța sau din alte țări.
Conform unui raport realizat de PAN Europe, din 23 de eșantioane de apă de suprafață și 6 eșantioane de apă subterană din șase țări ale Uniunii Europene, „toate” conțineau TFA cu concentrații între 370 de nanograme pe litru (ng/l) și 3.300 ng/l.

