Roșiile sub asediul căldurii
Roșiile sunt în pericol din cauza valului de căldură, temperaturile atingând 45 de grade Celsius în solarii, ceea ce afectează grav culturile. Producătorii locali se tem că vor pierde mare parte din recoltă. În piețe, un kilogram de roșii se vinde direct de la producător cu 15 lei.
„Ce să facem?! Trebuie să mâncăm”, spun clienții. Un legumicultor explică: „Avem aici o plantă care are frunzele în partea de jos răsucite, din cauza căldurii. Ele așa se protejează de căldură, de soare.” În solariile din Gorj, primele roșii au început să se coacă, dar producția din acest an va fi mult mai mică din cauza căldurii excesive, care a compromis culturile.
În solarii, căldura se resimte încă de la primele ore ale zilei. Dacă afară, termometrele indică 18 grade Celsius, în interiorul solarului acestea depășesc 30 de grade, iar după prânz ajung chiar la 40-45 de grade Celsius. Agricultorii caută soluții pentru a menține temperaturile cât mai scăzute în solarii.
Laurențiu Mălăescu, producător, afirmă: „Floarea nu apucă să se mai fecundeze și nu mai leagă rod. Face 2-3 roșii, în loc să facă 6-7. Noi am îmbunătățit la solarii, am adus ventilatoare pentru a scădea temperatura din solar, am pus plasă de umbrire, aerisitoare laterale și capetele sunt deschise la maxim.”
O vânzătoare adaugă: „Pierderi oricum o să fie… Din cauza căldurii, da, moare multă marfă. Lumea vrea roșia foarte frumoasă, pe cea urâtă nu ne-o primesc și noi trebuie să o vindem și pe aia, și pe aia. Facem mai multe prețuri, după cum vedeți, pe categorii.”
Clienții, confruntați cu prețurile în creștere, spun: „Nu se face nimic! Cumpărăm din piață cât de scumpe ar fi, n-avem de ales.” Un alt client observă: „Din ce observ, puțin mai scumpe.” Iar altcineva concluzionează: „Păi ce să facem?! Trebuie să mâncăm, până la urmă. Asta e…”