„`html
Postul Sfintei Fecioare Maria: Perioada de dezlegare la pește și alimentele admise
Postul Sfintei Mării sau postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi pentru creștini, alături de Postul Paștelui și cel al Crăciunului.
O singură zi este marcată în calendar ca fiind cu dezlegare la pește: 6 august, de Schimbarea la Față a Domnului. Chiar dacă este în timpul postului, această zi permite consumul de pește, vin și ulei. Restul postului Adormirii Maicii Domnului este unul aspru: în zilele de luni, miercuri și vineri nu se mănâncă nimic până la slujba Ceasului al IX-lea (ora 15:00). După Ceasul al IX-lea se consumă mâncare uscată.
Ce se mănâncă în Postul Sfintei Mării
La început, nici timpul din an, nici durata și nici felul postirii nu erau la fel peste tot. Astfel, în părțile Antiohiei se postea o singură zi (6 august), la Constantinopol patru zile, iar la Ierusalim – opt zile. Legat de timpul postirii din an, unii posteau în luna august, alții în septembrie, iar alții nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la viață pământească la cea cerescă.
Data și durata postului au fost uniformizate abia în secolul XII, la sinodul local din Constantinopol, ținut în 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât că postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la sărbătoarea Adormirii (15 august).
Marțea și joia se mănâncă legume fierte fără ulei, iar sâmbăta și duminica se face dezlegare la ulei și vin. În această perioadă a postului Sfintei Marii avem o singură zi în care se face dezlegare la pește: Schimbarea la Față a Domnului (6 august).
Alimentele admise în această perioadă includ legume și fructe proaspete, leguminoase (fasole, linte, năut), cereale integrale, ulei (doar în anumite zile), preparate fără grăsimi animale.
„`