Alliati pentru o inimă sănătoasă: suplimente care fac diferența
Acizii grași polinesaturați Omega-3, regăsiți predominant în uleiul de pește, sunt esențiali pentru sănătate. Doi dintre aceștia, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), sunt asociați cu o incidență mică a diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare, conform unui studiu recent al Institutului de Cercetări Clinice din Montreal, Canada.
Suplimentele cu acizi grași, în special Omega-3, au capacitatea de a limita inflamațiile cronice, care joacă un rol major în apariția și progresia aterosclerozei, principala cauză a bolilor cardiovasculare. Prin relaxarea vaselor de sânge și scăderea inflamației, acizii grași Omega-3 pot contribui la o tensiune arterială mai scăzută și o elasticitate vasculară mai bună, ambele fiind factori protectori cardiovasculari.
Medicul specialist cardiolog Cezar Amititeloaie subliniază importanța menținerii unui raport corect în administrarea suplimentelor Omega-3 în raport cu aportul de Omega-6, o altă clasă de acizi grași polinesaturați. Este recomandat ca, pe măsură ce se iau suplimente cu Omega-3, să se reducă aportul de Omega-6, având în vedere că oamenii consumă în general mai mulți acizi grași Omega-6, regăsiți în uleiurile din semințe (floarea-soarelui, palmier etc.) și în multe alimente procesate.
Medicul Amititeloaie recomandă administrarea suplimentelor cu acizi grași împreună cu alimente care conțin grăsimi, pentru a optimiza absorbția acestora. Momentul ideal pentru administrare este în timpul prânzului sau în prima parte a după-amiezii, evitându-se administrarea seara, deoarece consumul de grăsimi în orele târzii poate crește vâscozitatea sângelui și poate influența negativ calitatea somnului.
Este esențial ca orice supliment să fie luat doar în baza unor carențe confirmate prin analize de laborator. Înainte de a începe suplimentarea, este recomandat să se efectueze analize de sânge care determină valorile absolute ale acizilor grași Omega-3 și Omega-6, precum și raportul dintre aceștia. Dacă nivelul de Omega-3 este deja optim, suplimentarea poate fi contraproductivă, scăzând concentrația de Omega-6 din organism și provocând un dezechilibru.
Nu există o perioadă universală pentru administrarea suplimentelor cu acizi grași, dar este bine să se evite utilizarea lor prelungită. După corectarea deficitului constatat în urma analizelor, este recomandat să se renunțe la aceste suplimente.