Plafonarea prețurilor alimentelor: o eroare, spune ministrul Agriculturii
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că plafonarea prețurilor alimentelor a dus la o creștere cu 30% a prețurilor la raft, considerând că decizia a fost greșit implementată de către guvern. El a subliniat că, deși s-au realizat scăderi ale prețurilor între 7% și 33% pentru produsele incluse în plafonare, vânzările acestor produse au crescut cu 30% de la intrarea în vigoare a măsurii.
„Plafonarea produsului implică cheltuieli ale statului român, deoarece este necesar ca statul să plătească pierderile înregistrate de societăți, inclusiv în sectorul energetic”, a afirmat Barbu în cadrul FoodIntelForum, un eveniment dedicat agribusiness-ului și producției alimentare.
Ministrul a propus o abordare diferită, sugerând că plafonarea adaosului comercial ar trebui să înceapă de la producătorul de energie și să ajungă până la utilizatori, pentru a evita plățile compensatorii care costă statul între patru și șase miliarde de lei pe an pentru companiile de intermediere.
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost introdusă în august 2023 pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor, vizând 14 categorii de produse alimentare. Măsura a fost extinsă și în 2024, fiind prelungită până la 30 iunie 2025.
Produsele incluse în plafonare sunt: pâine albă simplă (300-500 g), lapte de vacă de consum (1 l, 1,5% grăsime, fără UHT), brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă (3,5% grăsime, 200 g), făină albă de grâu „000” (până la 1 kg), mălai (până la 1 kg), ouă de găină (calibrul M), ulei de floarea-soarelui (până la 2 l), carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți albi vrac, zahăr alb tos (până la 1 kg), smântână (12% grăsime), unt (până la 250 g) și magiun (până la 350 g).