Jurnal de ConstantaJurnal de Constanta
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Sănătate
  • Showbiz
  • Sport
Citind: Delicii de Crăciun: rețete esențiale recomandate de maeștri bucătari pentru masa festivă
Distribuie
Notificare Afișați mai multe
Font +/-Aa
Font +/-Aa
Jurnal de ConstantaJurnal de Constanta
Cautare
  • Categorii
    • Actual
    • Economic
    • Extern
    • Local
    • Politică
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Sport
  • Info
    • Contact
Urmați-ne
© 2025 jurnaldeconstanta.ro
Actual

Delicii de Crăciun: rețete esențiale recomandate de maeștri bucătari pentru masa festivă

Ștefan Odobleja
Ultima actualizare: 24/12/2025 08:53
Ștefan Odobleja
Distribuie
9 Min Citire
preparate traditionale care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de craciun ce retete recomanda chefi cu experienta pentru meniul festiv 694b8d12e93ed
Distribuie

Delicii de Crăciun: rețete esențiale pentru masa festivă

Aperitivele au un rol definitoriu în structura mesei de Crăciun, completând meniul festiv și oferind varietate prin gusturi și prezentare. De la rețete tradiționale cu carne, la salate consacrate și platouri atent alcătuite, aceste preparate aduc echilibru și rafinament întregii experiențe culinare. Fiecare masă de Crăciun reprezintă un prilej de reuniune și bucurie alături de cei dragi, moment în care preparatele festive devin punctul central al sărbătorii.

Ce preparate tradiționale se pregătesc pentru masa de Crăciun

Aperitivele din carne, precum toba, caltaboșul sau lebărul, sunt o prezență constantă pe masa de Crăciun, evocând gustul autentic al sărbătorilor tradiționale. Tăiate în felii și servite cu muștar, ceapă roșie sau murături de casă, aceste preparate pot fi așezate pe platouri decorate cu verdeață și legume colorate, îmbinând tradiția cu o prezentare elegantă.

Rețetă pentru lebăr de casă cu ficat de porc și măr caramelizat

Pentru această rețetă de lebăr, se folosește aproximativ un kilogram de ficat de porc, curățat și tăiat în bucăți. Ficatul se gătește ușor într-o tigaie cu 300 de grame de ceapă tocată și 120 de grame de untură, lăsându-se să se înmoaie fără a se rumeni. După răcire, compoziția se pasează fin cu un blender. Se adaugă trei ouă, 200 de mililitri de smântână, sare, piper și nucșoară, mixându-se până devine omogenă. Un măr se curăță, se taie cuburi și se caramelizează, apoi se încorporează în compoziția de carne. Preparatul se toarnă în forme și se coace la bain-marie până se leagă. Se servește cu pâine proaspătă și murături.

Salate de legume pentru masa festivă

Salatele se află printre cele mai apreciate aperitive de Crăciun. Salata boeuf este o opțiune constantă, adesea însoțită de salată de vinete, salată de icre sau salate de crudități cu morcovi, țelină și ardei roșu. Acestea reprezintă o opțiune ușoară și sănătoasă de aperitive.

Publicitate
Ad Image

Rețetă pentru salată de vinete fără maioneză

Salata de vinete recomandată nu conține maioneză. Se coc trei vinete mari, se curăță și se lasă la scurs o oră. Se toacă fin și se adaugă 120 de mililitri de ulei de floarea-soarelui, sare, piper și un cățel de usturoi copt, pasat. Se completează cu două linguri de iaurt grecesc și o linguriță de zeamă de lămâie, iar la final, se încorporează o ceapă roșie tocată fin.

Rețetă pentru salată de sfeclă roșie cu nuci și mere

Sfecla roșie se curăță și se taie cuburi sau se dă pe răzătoarea mare, apoi se amestecă cu un măr tăiat cubulețe. Se prepară un dressing din două linguri de ulei de măsline și o linguriță de oțet de mere, care se toarnă peste sfeclă și mere. Se asezonează cu sare și piper și se presară nuci măcinate.

Platouri mixte pentru masa de Crăciun

Platourile mixte combină gusturi și texturi diverse. Pe un astfel de platou pot fi brânzeturi fine, ouă umplute, mezeluri tradiționale, legume proaspete și fructe confiate, toate aranjate estetic.

Feluri principale pentru masa festivă de sărbători

Sarmale în foi de varză roșie cu carne de curcan și afumătură

Prepararea sarmalelor începe cu umplutura: carnea tocată de curcan (aproximativ 1,2 kg) se combină cu puțin porc afumat (300 g), orez (200 g) și ceapă călită. Foile de varză roșie murată se umplu cu compoziția, se rulează și se așază în cratiță. Se toarnă 400 ml suc de roșii și 100 ml vin alb, apoi se gătesc la foc mic timp de aproximativ două ore.

Friptură de porc marinată

Friptura de porc (aproximativ 1,5 kg) se marinează timp de 24 de ore cu un amestec din muștar Dijon, usturoi, sare, piper, rozmarin uscat, miere și ulei de măsline. După marinare, se coace lent la 170 de grade Celsius timp de 1,5-2 ore, până când carnea devine suculentă și rumenă.

Știri asemănătoare

Mircea Lucescu, reflecții asupra unei eventuale retrageri de la conducerea naționalei: „Curajul este esențial”

Drepturile persoanelor cu handicap din România: beneficii fiscale, transport gratuit și alte avantaje valoroase

Marea controversă a șahului: ancheta asupra lui Vladimir Kramnik, după acuzațiile de fraudă aduse lui Naroditsky

Chirurg din Galați, admonestat de un pacient pentru rapiditatea intervenției: „Am consultat inteligența artificială și ar fi trebuit să dureze o oră”

După incidentul de la Paltinu, alte zone din Prahova au primit undă verde pentru utilizarea apei potabile. Care sunt locurile în care restricțiile persistă

Etichete:aperitive festivedelicii culinaremasa festivapreparate traditionaleretete craciun

Sign Up For Daily Newsletter

Be keep up! Get the latest breaking news delivered straight to your inbox.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Distribuie acest articol
Facebook Copiază legătură Imprimare
Distribuie
Articolul precedent video capela din bucuresti cu figuri legionare 1 3 din suma pentru picturi acoperita de statul roman ce spune secretariatul pentru culte 694b8993ea0d2 Capela din București cu reprezentări legionare: statul român acoperă o treime din costul picturilor. Declarația Secretariatului pentru Culte
Articolul următor economia sua a crescut in cel mai rapid ritm din ultimii doi ani intre iulie si septembrie suntem intr o situatie foarte ciudata 694b8d1a35e3c Expansiunea economică a Statelor Unite atinge maxime neobișnuite între iulie și septembrie: „Ne aflăm într-un context extrem de interesant”
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Ad Image

Ultimele stiri

video tarom costin iordache directorul general a demisionat din motive personale alti doi directori au plecat din companie 694c0ba29a2fc
TAROM: Costin Iordache, directorul general, își încheie mandatul „din motive personale”, iar compania se confruntă cu plecarea a încă doi directori
24/12/2025
schimbari pentru soferi trecerea intre categorii de permise poate fi facuta fara examen teoretic in anumite conditii 694c04be28810
Noutăți pentru conducătorii auto: Obținerea unui nou tip de permis devine mai simplă, fără teste teoretice în anumite situații
24/12/2025
video sania lui mos craciun cu politia pe urme in caz ca nu ajunge mosu in seara asta sa stiti si voi de ce 694bff993b754
Sania lui Moș Crăciun, urmărită de poliție: motivele întârzierei lui Moș Crăciun în această seară
24/12/2025
analiza revenirea gazului rusesc in europa o discutie ce se va reaprinde dupa o eventuala pace intre kiev si moscova 694bfd989dda1
Reîntoarcerea gazului rusesc în Europa: o dezbatere care va căpăta intensitate în urma unei posibile înțelegeri între Kiev și Moscova
24/12/2025
mae anunta restrictii pentru camioane pe mai multe autostrazi din bulgaria in perioada sarbatorilor 694bfd962c361
MAE impune restricții pentru vehiculele grele pe autostrăzile din Bulgaria în timpul sărbătorilor
24/12/2025
viceprimarul constantei costin rasauteanu avertizeaza eliminarea reducerii de 50 a impozitului pentru structurile turistice sezoniere poate duce la falimente in lant 694bf85468900
Atenționare din partea viceprimarului Constanței: Renunțarea la jumătate din impozitul pentru unitățile de cazare sezoniere ar putea provoca o avalanșă a falimentelor
24/12/2025
//

We influence 20 million users and is the number one business and technology news network on the planet

Articole recente

  • TAROM: Costin Iordache, directorul general, își încheie mandatul „din motive personale”, iar compania se confruntă cu plecarea a încă doi directori
  • Noutăți pentru conducătorii auto: Obținerea unui nou tip de permis devine mai simplă, fără teste teoretice în anumite situații
  • Sania lui Moș Crăciun, urmărită de poliție: motivele întârzierei lui Moș Crăciun în această seară
  • Reîntoarcerea gazului rusesc în Europa: o dezbatere care va căpăta intensitate în urma unei posibile înțelegeri între Kiev și Moscova
  • MAE impune restricții pentru vehiculele grele pe autostrăzile din Bulgaria în timpul sărbătorilor

Comentarii recente

Niciun comentariu de arătat.

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Jurnal de Constanta
Pe platforma noastră de știri găsești cele mai noi informații și analize relevante din multiple domenii: politică, actualitate, economie, internațional, lifestyle, sport și călătorii. Jurnaliștii noștri urmăresc în timp real evenimentele importante din România și de peste hotare, oferindu-ți o perspectivă clară, echilibrată și obiectivă, pentru ca tu să fii mereu la curent cu tot ce contează.
  • Contact
  • Politica de Confidențialitate

© 2025 jurnaldeconstanta.ro

Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?