Deliciile Crăciunului: rețete de prăjituri aduse de maeștri bucătari
De Crăciun, tradiția și gustul se împletesc în jurul preparatelor festive, iar dulciurile ocupă un rol central în atmosfera sărbătorilor. Aromele prăjiturilor cu creme fine, delicatețea deserturilor crocante și prospețimea preparatelor cu fructe adaugă savoare sezonului de iarnă, transformând fiecare moment culinar într-un eveniment memorabil. Cele mai bune rețete de prăjituri de încercat de Crăciun sunt următoarele:
Rețete de prăjituri pentru masa de Crăciun
Tort de ciocolată cu nuci și cafea
Rețeta necesită 800 g de foietaj, care trebuie lăsat la temperatura camerei câteva ore înainte de coacere. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, iar foietajul se coace timp de 10-15 minute, până se rumenește. Pentru cremă, se combină 1 L de frișcă lichidă cu 1 kg de cremă de ciocolată la foc mic, amestecând constant. Se adaugă 15 g de gelatină foi, hidratată, și 10 g de cafea instant dizolvată în apă.
Foietajul răcit se frământă și se rupe în bucăți de 5 cm. O formă se umezește și se căptușește cu folie de copt. Se toarnă jumătate din compoziția de ciocolată, se presară 200 g de miez de nucă și 200 g de merișoare, apoi se adaugă restul de cremă. Tortul se lasă la temperatura camerei și apoi se dă la frigider pentru cel puțin 8 ore. Poate fi decorat cu cremă de brânză cu vanilie sau ciocolată.
Crumble cu mere
Prepararea prăjiturii începe cu crustă de crumble: 70 g de zahăr tos, 30 g de zahăr brun, 30 g de fulgi de ovăz, 120 g de făină tip 000 și ½ linguriță de sare se amestecă. Se adaugă 80 g de unt foarte rece tăiat în cuburi și 1 lingură de pastă de vanilie, amestecând rapid. Aluatul se pune la frigider.
Pentru umplutură, se curăță și se taie 900 g de mere în cuburi. Acestea se amestecă cu 70 g de zahăr și 1 linguriță de scorțișoară. Merele se călesc în 80 g de unt la foc mediu până se înmoaie. Se transferă într-un vas termorezistent, se presară 30 g de miez de nucă tocat și se acoperă cu crumble-ul rece. Se coace la 180 °C timp de 30 de minute. Prăjitura se lasă să se răcească aproximativ 45 de minute înainte de servire.
Cheesecake la cuptor cu sos de fructe de pădure
Pentru blat, se folosesc 250 g de biscuiți zdrobiți și 100 g de unt topit. Tava se pregătește în funcție de tip, iar compoziția se coace la 175 °C timp de 5 minute. Pentru crema cheesecake-ului, se amestecă 2 kg de cremă de brânză, 1 L de smântână dulce, 10 ouă, 350 g de zahăr și arome (nucșoară, cardamon, ienibahar). Se toarnă peste stratul de biscuiți și se coace timp de 30-45 de minute.
Pentru sosul de fructe de pădure, se folosesc 400 g de fructe congelate, 100 g de zahăr brun, 1 baton de scorțișoară și câteva boabe de cardamon. Fructele se încălzesc la foc mic, zahărul se dizolvă, iar sosul se lasă să se răcească înainte de a fi servit cu cheesecake-ul.

