Deliciul sugerat de Mihaela Bilic pentru sărbătorile pascale
Preparatele tradiționale de Paște, cum ar fi mielul, ouăle roșii, cozonacul și pasca, sunt nelipsite de pe masa de sărbătoare. Mihaela Bilic, medic nutriționist, recomandă pasca cu brânză dulce ca fiind o alegere nutrițională ideală. Aceasta consideră pasca un produs echilibrat din punct de vedere nutrițional, menționând că este mai apropiată de panificație decât de cofetărie.
În cartea sa „Sănătatea are gust”, Mihaela Bilic afirmă: „L-aș savura în fiecare zi! Este o alegere nutrițională ideală!” De asemenea, ea a vorbit despre pască și în emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3, subliniind că o adoră și ar mânca pască tot timpul anului, datorită combinației dintre produsele lactate și coca de cozonac.
Mihaela Bilic a subliniat, totodată, că pasca a evoluat și a început să fie preparată ca o tartă, ceea ce nu o încântă. „Pentru mine, pasca înseamnă jumătate din înălțimea ei să fie cocă de cozonac și brânza să fie deasupra de 2-3 degete. Acum văd că începe să fie o tartă plină de brânză și cu un blat care este din ce în ce mai dulce”, a declarat ea.
Medicul nutriționist a subliniat importanța echilibrului în dulceață: „Dacă pui zahăr mult în orice, oamenii vor consuma, dar ideea este să lași aroma fructelor, al făinii, al brânzei să se simtă, iar un produs care este prea dulce va fi descalificat.”
Rețetă de pască tradițională
Ingrediente
Pentru aluat:
- 1/2 kg făină
- 150 g zahăr
- 250 ml lapte
- un cubuleț de drojdie
- 200 ml ulei
- două gălbenușuri
- un praf de sare
- esențe după gust
Pentru umplutură:
- 1 kg brânză de vaci
- 150 g stafide
- 5 ouă
- 200 g zahăr tos
- 60 g unt
- 3-4 linguri de griș
- coajă rasă de lămâie
Mod de preparare
Pentru aluat, se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte călduț cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri de făină. Zahărul se topește în laptele rămas, iar gălbenușurile se freacă bine cu sare. După ce maiaua a crescut, se toarnă în centrul cantității de făină, se adaugă restul ingredientelor, iar uleiul trebuie să fie ultimul. Se frământă și se lasă la crescut o oră.
Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie. Din aluat se rupe o bucată pentru cruce, iar restul se întinde și se transferă în tavă. Se pune brânza și deasupra ei crucea de aluat. Se unge cu ou bătut și se coace.