Esența Distinctivă a Dietei în Viziunea Creștin-Ortodoxă
Postul Adormirii Maicii Domnului s-a încheiat, iar creștinii ortodocși se pregătesc pentru o perioadă de trei luni, până la începutul Postului Nașterii Domnului din 14 noiembrie. În această perioadă, se respectă zilele de post de miercuri și vineri, împreună cu sărbătorile Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Postul este esențial pentru viața creștinului, promovând virtutea cumpătării, care aduce beneficii atât corpului, cât și mediului înconjurător, subliniind rolul omului ca stăpân al naturii, așa cum a fost rânduit de Dumnezeu.
Importanța postului în viața creștinilor este susținută de studii științifice care analizează modelele alimentare ale ortodocșilor, în special ale celor din mănăstiri. Având în vedere că zilele de post constituie aproximativ jumătate din an, este de așteptat ca dieta monahilor să reflecte aceste practici. Postul creștin, originar din zona Mării Mediterane, prezintă trăsături comune cu dieta mediteraneană, dar include și particularități specifice. În perioada de post, sunt excluse carnea, ouăle și lactatele, iar în anumite zile nu se consumă ulei și vin, se ia o singură masă sau nu se mănâncă deloc.
Evaluarea beneficiilor la finalul postului
Un studiu din 2002 a analizat efectele postului creștin ortodox asupra sănătății, observând 11 bărbați și 25 de femei din mănăstiri. La sfârșitul unei perioade de 40 de zile de post, s-a constatat o scădere a greutății corporale și a colesterolului. Concluzia a fost că „practica religioasă a postului de 40 de zile îmbunătățește semnificativ nivelul lipidelor plasmatice”, având în vedere că această practică este respectată de două ori pe an, iar efectele sale pozitive nu trebuie subestimate. Studiul face referire la Postul Crăciunului și Postul Paștilor, dar include și celelalte posturi mai mici și zilele de miercuri și vineri, ceea ce sugerează beneficii și mai promițătoare.
Un articol din 2021 menționează că recomandările Bisericii Creștine Ortodoxe privind alimentația sunt unice, credincioșii alternând între diete mixte, vegetariene sau pesco-vegetariene în anumite perioade și diete vegane. Dieta vegană este specifică perioadelor de post, incluzând leguminoase, legume, fructe, oleaginoase, pâine, paste și orez. În Grecia și pe țărmul Mării Mediterane, în zilele de post se pot consuma și fructe de mare.
Din perspectiva nutriției moderne, postul creștin ortodox are efecte benefice asupra sănătății fizice și mentale, prin reducerea grăsimilor saturate și creșterea consumului de fibre, folat, leguminoase și pește. Un studiu din 2008 a comparat dieta călugărilor în timpul și în afara postului, observând o creștere a aportului de fier în perioada de post, datorită consumului mai mare de leguminoase și legume, vitamina C sporind biodisponibilitatea fierului din surse vegetale.
Postul tradițional se distinge prin aportul redus de carbohidrați rafinați. Alimentele vegetale integrale, minim procesate, conțin carbohidrați complecși sub formă de fibre și amidon, ceea ce ajută la o absorbție mai lentă a zaharurilor. Un studiu din 2023 a evidențiat că majoritatea monahilor nu doar că au o stare fizică bună, dar și o calitate a vieții și sănătatea mintală remarcabile.
Masa, un act sacru
Un model dietetic mai strict este observat la monahii din Muntele Athos. O jurnalistă din Grecia a subliniat efectele stilului de viață athonit, inclusiv longevitatea și starea de sănătate a monahilor. Aceștia cred că se pot apropia de Dumnezeu prin prepararea și consumarea hranei, care are o valoare simbolică. Monahii urmează o dietă de tip post intermitent, care, când este corect aplicată, reglează procesele de regenerare celulară și reduce riscul de boli cronice. Dulciurile sunt consumate cu moderație, de obicei, la sfârșitul unei mese bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală și leguminoasele.
Un alt aspect important al meselor în comunitățile monahale este liniștea observată în timpul mesei. Călugării mănâncă în liniște, concentrându-se pe actul mâncării. În tradiția creștină, masa este considerată un moment sacru, confirmat prin rugăciunea de binecuvântare a roadelor înainte și după masă. Această liniște are atât rol spiritual, cât și fiziologic, reducând nivelul de cortizol și activând sistemul digestiv. Rugăciunea de la sfârșitul mesei ajută la menținerea stării de liniște pentru o digestie eficientă.
Masa este un act sacru deoarece, prin mâncare, aducem creația mai aproape de Dumnezeu. Moleculele din hrană devin parte din noi prin digestie și absorbție, integrând natura în ființa noastră și apropiindu-ne de Creator.