Guvernul majorează prețul la bere
Decizia Guvernului de a majora acciza la alcool cu 10% în luna august a acestui an, după o creștere de 4,3% în ianuarie, riscă să aibă efecte negative semnificative asupra industriei berii, deși câștigul bugetar estimat este limitat, conform asociației Berarii României, care reprezintă peste 90% din piața locală.
Pe lângă majorarea accizei, se adaugă și impactul creșterii Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de la 19% la 21%, precum și majorarea acesteia în sectorul ospitalității. În acest context, piața berii se poate contracta cu până la 10% în acest an, aflându-se deja la minimul ultimilor 20 de ani. Creșterea cumulată de 15% a accizei la bere, în 2025, este cea mai agresivă de până acum și are loc într-un mediu economic fragil, unde consumatorii români se confruntă cu inflație, scăderea venitului disponibil și un nou pachet fiscal restrictiv.
Estimările actuale sugerează că majorarea din luna august ar putea aduce un plus de 15 milioane de lei (3 milioane de euro) la buget în acest an. Totuși, acest câștig este unul marginal în raport cu contribuția generală a sectorului berii și va exercita o presiune semnificativă asupra pieței, care se află deja la pragul critic de 15 milioane de hectolitri în 2024. Un nivel mai redus al pieței berii a fost înregistrat doar în 2014, de 14,9 milioane de hectolitri. În perioada 2013 – 2014, în urma unei majorări agresive a taxării berii, piața s-a contractat cu 18%, având efecte negative asupra locurilor de muncă, investițiilor și încasărilor la buget, contracție care nu a fost recuperată complet nici până în prezent.
„În octombrie 2024, după trei ani de majorări succesive ale accizei la bere, complet în afara prevederilor Codului Fiscal, Guvernul României împreună cu producătorii din sector au agreat un calendar predictibil de majorare a acestei taxe: cu 4,3% în 2025 și cu 5% în 2026. După mai puțin de un an de la această convenție stabilită prin Ordonanță de Urgență, ne întoarcem la vechile practici complet nesustenabile pentru mediul de afaceri. Nu credem că un sector sau o economie pot crește în condițiile unei predictibilități care, în România, nu reușește să depășească șase luni. Această abordare contraproductivă va avea efecte negative de durată pentru producători, consumatori și bugetul public, în ciuda așteptărilor din prezent ale autorităților”, a declarat Constantin Bratu, Director General Berarii României.
Asociația subliniază că sectorul berii din România susține direct și indirect peste 60.000 de locuri de muncă și contribuie anual cu aproximativ 400 de milioane de euro la bugetul de stat. O scădere a consumului, generată de taxe mai mari, va afecta în special producătorii mici, distribuitorii, cultivatorii de materii prime și segmentul HoReCa, care va fi profund afectat și de majorarea TVA de la 9% la 11%. De asemenea, consumul va migra către zona ilicită, a produselor nefiscalizate din alcool, având riscuri majore pentru sănătatea consumatorilor.
Piața berii din România are un caracter profund național, producția locală reprezentând constant 97% din consum. În 31 din cele 41 de județe ale României, plus Capitala, există cel puțin o fabrică de bere. Sectorul berii este recunoscut pentru comportamentul fiscal onest, având zero evaziune fiscală pe întregul lanț de producție.