Marea Britanie impune restricții asupra brânzei și cărnii din UE pentru a combate răspândirea febrei aftoase
Guvernul britanic a introdus o interdicție temporară pentru turiștii care aduc brânză și produse din carne din Uniunea Europeană, cu scopul de a preveni răspândirea febrei aftoase. Restricțiile se aplică indiferent dacă mărfurile sunt ambalate industrial sau cumpărate din magazinele „duty free”. Călătorilor nu li se mai permite să aducă pe teritoriul Marii Britanii produse precum carnea conservată sau brânza, inclusiv cele din sandvișuri, în urma epidemiei de febră aftoasă, în creștere în Europa.
Măsura a fost aplicată ca urmare a unei interdicții anterioare de a aduce produse similare din Germania, Ungaria, Slovacia și Austria, din cauza creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire în rândul bovinelor din aceste țări. Febra aftoasă este un virus extrem de infecțios care provoacă leziuni pe corpul animalelor, ducând la șchiopătat sau probleme de hrănire. Deși nu prezintă risc de răspândire la oameni, există temeri că produsele contaminate, chiar dacă sunt destinate consumului uman, ar putea fi consumate de animale.
Dacă produsele din carne sunt parțial gătite sau afumate, sau dacă produsele lactate nu au fost pasteurizate corespunzător, virusul ar putea supraviețui. Restricțiile se aplică călătorilor care sosesc în Marea Britanie, dar nu și în Irlanda de Nord, Jersey, Guernsey sau Insula Man.
Lista produselor restricționate include:
- carne de porc
- carne de vită
- carne de miel
- carne de oaie
- carne de capră
- carne de vânat
- alte produse fabricate din aceste tipuri de carne, de exemplu cârnați
- lapte și produse lactate precum unt, brânză și iaurt
Produsele vor fi confiscate și distruse în cazul în care turiștii încearcă să le introducă în țară, iar aceștia riscă amenzi de până la 5.000 de lire sterline (aproape 6.000 de euro). Turiștii pot aduce însă până la 2 kilograme, de persoană, de lapte praf pentru sugari, alimente pentru sugari sau alimente speciale, necesare din motive medicale.
Ultimul focar de febră aftoasă în Regatul Unit a fost în 2001, când au fost sacrificate mai mult de șase milioane de oi, vite și porci, în urma a 2.000 de cazuri confirmate. Controale mai stricte la frontieră sunt considerate esențiale, având în vedere că sursa febrei aftoase rămâne neidentificată în unele părți ale Europei. Este imperativ să existe un plan cuprinzător de biosecuritate la nivel guvernamental, cu investițiile necesare, care să plaseze aceste restricții pe o bază legislativă permanentă.
Guild of Fine Food, care reprezintă comercianții cu amănuntul de produse alimentare și băuturi, a declarat că interdicția asupra „bunătăților de vacanță” a fost una ușor „grăbită”, dar a adăugat că aceasta a aliniat politica guvernului britanic pentru turiști la restricțiile deja impuse micilor întreprinderi. Industria alimentară și a băuturilor susține că trebuie să se protejeze fermierii și că biosecuritatea este primordială.