Mic dejun ideal pentru reducerea colesterolului
Când vine vorba despre sănătatea inimii, obiceiurile zilnice pot avea efecte semnificative pe termen lung. Un specialist în cardiologie explică modul prin care putem preveni riscurile cardiovasculare prin alegeri alimentare care ajută la menținerea nivelului colesterolului sub control.
Colesterolul total este un cumul de grăsimi (lipide) din sânge și din structura celulelor, fiind produs în proporție de peste 75% de ficat, restul provenind din alimentație. Acesta nu este periculos atâta timp cât se menține în limite normale, fiind esențial pentru sinteza hormonilor și funcțiile neurologice. Pericolul apare atunci când nivelul colesterolului depășește limitele normale, favorizând acumularea de grăsimi pe pereții arterelor, ceea ce crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Transportul și utilizarea colesterolului în organism depind de numărul și dimensiunea moleculelor de colesterol LDL. Astfel, nivelul colesterolului total oferă o imagine mai clară asupra riscurilor cardiovasculare decât nivelul colesterolului LDL. Conform Ghidului Asociației Americane de Cardiologie, nivelul optim al colesterolului total este de 150 mg/dL, iar la persoanele sănătoase nu ar trebui să depășească 100 mg/dL.
Recomandarea principală este de a include alimente bogate în fibre solubile la micul dejun, care au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului LDL. Aceste fibre, ajunse în stomac, se transformă într-o masă gelatinoasă care încetinește digestia, menținând senzația de sațietate și reducând aportul de calorii. De asemenea, fibrele îmbunătățesc rezistența la insulină și încetinesc sinteza colesterolului în organism.
Consumul optim de fibre este de 25 de grame zilnic pentru femei și 38 de grame pentru bărbați, din care până la 10 grame ar trebui consumate la micul dejun. O sugestie de mic dejun care ajută la controlul colesterolului ar putea include iaurt cu cereale, nuci și/sau fructe, pâine prăjită din făină integrală, avocado, fulgi de ovăz și smoothie-uri din fructe de pădure bogate în fibre.
Este recomandat să se evite slănina și alte produse din carne procesată pentru menținerea unui nivel scăzut al colesterolului. Totuși, preparatele din carne nu sunt total interzise; se recomandă alegerea cărnii de pui sau de curcan, preferabil preparate acasă, nu industrial.