Brânza de burduf: mândria românească în elita celor mai bune 100 de brânzeturi de pe Taste Atlas
Cunoscuta publicație gastronomică Taste Atlas a actualizat recent topul său periodic al celor mai interesante tipuri de brânză din lume. Deși România nu are o tradiție brânzeturilor la nivelul celor din Italia sau Franța, prezența brânzei de burduf în acest top este meritorie. Aceasta ocupă poziția 77, într-un clasament în care multe țări din centrul și estul Europei și din Balcani nu sunt reprezentate, cu excepția Poloniei și Muntenegrului.
Primul loc în topul mondial este ocupat de Italia, cu 33 de tipuri de brânză, iar pe primul loc se află celebrul Parmigiano Reggiano. Franța urmează cu 19 tipuri de brânză, iar alte țări precum Elveția, Germania, Spania, Portugalia și Grecia sunt de asemenea bine reprezentate. Surprinzător, nu apare nicio brânză din Olanda, cunoscută pentru tradiția sa în domeniu, dar sunt incluse brânzeturi din Brazilia, Mexic și chiar din Africa.
Lista actualizată pe 10 iunie include următoarele brânzeturi celebre:
- Parmigiano Reggiano (Italia)
- Mozzarella di Bufala Campana (Italia)
- Stracchino di Crescenza (Italia)
- Graviera Naxou (Grecia)
- Queijo Serra da Estrela (Portugalia)
- Burrata (Italia)
- Saint-André (Franța)
- Reblochon (Franța)
- Pljevaljski Sir (Montenegro)
- Mont d’Or (Franța)
- Grana Padano (Italia)
- Crottin de Chavignol (Franța)
- Pecorino Romano (Italia)
- Melichloro (Grecia)
- Brillat-Savarin (Franța)
- Provolone del Monaco (Italia)
- Pecorino Sardo (Italia)
- Bryndza Podhalańska (Polonia)
- Queijo de Azeitão (Portugalia)
- Pecorino Toscano (Italia)
- Provolone Valpadana (Italia)
- Comté (Franța)
- Vacherin Mont d’Or (Franța/Svizzera)
- Queijo Canastra (Brazilia)
- Oaxaca Cheese (Mexic)
- Queijo São Jorge (Portugalia)
- Toma Piemontese (Italia)
- Bleu d’Auvergne (Franța)
- Beaufort (Franța)
- Stracciata (Italia)
- Sbrinz (Elveția)
- Piave Vecchio (Italia)
- Manchego Viejo (Spania)
- Njeguški Sir (Montenegro)
- Provola (Italia)
- Graviera Kritis (Grecia)
- Gorgonzola Dolce (Italia)
- Zamorano (Spania)
- Raclette (Franța/Svizzera)
- Burrata di Andria (Italia)
- Sulguni (Georgia)
- Queijo Coalho (Brazilia)
- Serra do Pico (Portugalia)
- Testouri (Nord Africa)
- Redykolka (Polonia)
- Délice de Bourgogne (Franța)
- Gorgonzola Piccante (Italia)
- Coolea (Irlanda)
- Taleggio (Italia)
- Brillat-Savarin Affiné (Franța)
- Torta del Casar (Spania)
- Ricotta Salata (Italia)
- Sirene (Balcani)
- Roncal (Spania)
- Camembert de Normandie (Franța)
- Cabrales (Spania)
- Mahón (Spania)
- Stracciatella (Italia)
- Pecorino Siciliano (Italia)
- Touree de L’Aubier (Elveția)
- Saint-Marcellin (Franța)
- Requeijão (Portugalia/Brazilia)
- Kasseri (Grecia)
- Garrotxa (Spania)
- Halloumi (Cipru)
- Tetilla (Spania)
- Roncal (Spania)
- Bleu de Gex (Franța)
- Graviera Naxou (Grecia)
- Asiago (Italia)
- Saint-Nectaire (Franța)
- Etorki (Franța)
- Queijo Serra da Canastra (Brazilia)
- Azeitão (Portugalia)
- Chabichou du Poitou (Franța)
- Serra da Vila (Portugalia)
- Brânză de burduf (România)
- Pecorino di Filiano (Italia)
- Caciocavallo Silano (Italia)
- Castelmagno (Italia)
- Valdeon (Spania)
- Fontina Valdostana (Italia)
- Ossau-Iraty (Franța)
- Formaggio di Fossa di Sogliano (Italia)
- Bleu des Causses (Franța)
- Bagòss (Italia)
- Scamorza (Italia)
- Feta (Grecia)
- Casu Marzu (Italia)
- Bleu de Bresse (Franța)
- Ricotta di Bufala Campana (Italia)
- Fromage de Herve (Belgia)
- Queso Majorero (Spania)
- Pecorino di Pienza (Italia)
- Tilsiter (Germania/Svizzera)
- Fontina (Italia)
- Queijo do Pico (Portugalia)
- Queso Idiazábal (Spania)
- Anevato (Grecia)
- Serra da Estrela Velho (Portugalia)